IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият оптимизъм на инвеститорите в Европа расте

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната сочи, че икономическият растеж в Европа е устойчив въпреки различията между отделните страни

12:38 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият оптимизъм на инвеститорите в Европа расте

Оценката на инвеститорите в еврозоната за бизнес условията в Европа продължи да се подобрява и през този месец, въпреки икономическите различия между отделните страни и запазващите се притеснения за дълговата криза на Стария континент. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 16-те страни, използващи еврото, нарасна с 1% на тримесечна база през второто тримесечие. Въпреки това безработицата в еврозоната остана и през август на най-високото си ниво за последните близо 12 години.

Инвеститорите в еврозоната обаче гледат с все по-голям оптимизъм на бъдещето, докато оценките им за текущата икономическа ситуация се запазват без промяна. Това показаха резултатите от ежемесечното проучване на базирания в Германия изследователски институт Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната, изчисляван от института Sentix, се е повишил до 8,8 пункта през октомври в сравнение със 7,1 пункта за септември. Това се оказа над очакваното от пазара повишение на барометъра на икономическото доверие до 8,3 пункта.

Индексът, който следи очакванията за бъдещата икономическа обстановка, скача от 0,5 до 2,75 пункта. Другият индекс, който показва оценката за текущата бизнес среда, остава без промяна на ниво от 15 пункта, което е второто му най-високо ниво от юли 2008 г.

Проучването на Sentix се провежда в началото на всеки месец сред 3 хил. професионални инвеститори от европейските страни. То е водещ индикатор за състоянието на европейската икономика.

Междувременно отделни данни на Евростат показаха, че цените на ниво производител са се повишили с 0,1% на месечна и 3,6% на годишна база през август. Данните подсказват, че инфлацията в еврозоната остава занижена, което ще помогне на Европейската централна банка да води мека парична политика.

Еврото поевтинява с 0,7% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 12:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3676 долара. От началото на тази година единната валута е поевтиняла с около 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още