IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Япония намалява, безработицата също

Нивото на безработица се понижава до 5,1% през август, а дефлацията пада до 1% на годишна база

10:10 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в Япония намалява, безработицата също

Дефлацията в Япония се понижи през август, а нивото на безработица в страната намаля, което ще улесни правителството и централната банка на страната, които обмислят нови начини да стимулират растежа на икономиката.

Основният измерител на инфлацията в Япония – индексът на потребителските цени, без тези на прясната храна, отчете спад от 1% на годишна база през август. Отрицателният му ръст е по-малък в сравнение с отчетеното през юли понижение от 1,1%.

Дефлация в Япония се наблюдава през последните 18 месеца.

Отделни данни на статистическия офис показаха, че безработицата в Япония се е понижила до 5,1% в сравнение с 5,2% през юли. Безработицата в страната намалява за втори пореден месец, като нивото й е най-ниското за последните четири месеца.

Японската йена стигна рекордно за последните 15 години ниво срещу долара през септември, което според правителството може да засегне икономическия растеж на страната. Малко след това правителството на Япония се намеси на валутните пазари за първи път от 2004 г. и започна да продава йени, за да намали курса на своята валута.

Премиерът на Япония Наото Кан обаче предупреди, че страната е готова да поднови своите валутни интервенции. Японската централна банка ще проведе заседание през следващата седмица, на което ще реши да засили повече подкрепата си за икономиката чрез увеличаването на паричната маса в обращение.

Поредицата от икономически данни за Япония днес показа още, че разходите на домакинствата за потребление са се повишили с 1,7% на годишна база през август, след като през юли нараснаха с 1,1 на сто.

Японската йена се търгува за 83,42 йени за един долар към 10:00 ч. българско време спрямо 83,54 преди данните за дефлацията и безработицата. Йената е поскъпнала с около 6% срещу долара през последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още