IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се изстреля рязко след данни за инфлацията в еврозоната

Единната валута достигна петмесечен връх срещу долара въпреки понижаването на испанския кредитен рейтинг

13:56 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се изстреля рязко след данни за инфлацията в еврозоната

Еврото поскъпва силно в последните часове, след като стана ясно, че инфлацията в еврозоната набира сила. Така единната валута преодоля временните затруднения, предизвикани от понижаването на кредитния рейтинг на Испания и достигна нов петмесечен връх.

Единната валута се движи с ръст от 0,22 на сто до 1,3655 EUR/USD днес, макар по-рано да отстъпваше на зелените пари. Това се дължеше на понижаването на кредитния рейтинг на Испания, което бе обявено от агенцията Moody's. Постигната стойност е най-високата за последните пет месеца.

Експресните данни на Евростат за поскъпването на живота в еврозоната през септември показват, че инфлацията е нараснала с 1,8 на сто на годишна база. Това е значително ускорение на фона на измерените месец по-рано 1,6 на сто, но резултатът е в унисон с предварителните очаквания, пише marketwatch.

Поскъпването на живота, отчетено от Евростат, е най-голямо от ноември 2008 година насам. Сред причините за него е силният ръст в цените на някои основни суровини, особено на зърнените храни.

Публикуваните днес данни представляват експресна оценка, а по-детайлна информация се очаква на 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още