IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се подобрява

Различията между отделните страни в еврозоната обаче се запазват и докато икономическото доверие в Германия расте, в Гърция то се понижава до рекордно ниско ниво

14:53 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната се подобрява

Икономическата среда в еврозоната се подобри през септември, след като компаниите от Европа станаха по-оптимистични за бизнес средата, като това се отнася и за потребителските очаквания за развитието на икономиката и пазара на труда.

Това показа ежемесечното проучване на Европейската комисия (ЕК) сред домакинствата и компаниите от различни сектори на икономиката. На база на резултатите от него ЕК изчислява най-широкия показател, който отразява цялостните икономически нагласи в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната.

Стойността на икономическия барометър се е повишила неочаквано до 103,2 пункта през септември от 102,3 пункта за предходния месец. По този начин индексът остава над средната си дългосрочна стойност от началото на изчислението му през 1990 г., която възлиза на 100 пункта.

Икономистите очакваха индексът на цялостното икономическо доверие да намалее до 101,3 пункта през септември. Нарастващата му стойност загатва, че растежът на европейската икономика ще продължи и през идните месеци. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на 16-те страни се увеличи с 1% на тримесечна база, което надмина пазарните очаквания.

Главният двигател за подобряването на икономическото доверие са подобрените нагласи за икономиката на представителите от индустриалния сектор, сектора на услугите и строителството.

Междувременно индексът, който следи потребителското доверие в еврозоната, остава без промяна през септември на ниво от -11 пункта, след като подобрените очаквания за пазара на труда се компенсират от намалената увереност в перспективите пред икономиката.

Разминаванията обаче между отделните страни в еврозоната се запазват. В Германия например индексът на икономическото доверие се повишава до 113,2 пункта от 111,2 за предходния месец. В същото време показателят за Гърция намалява до 66,6 пункта в сравнение с 67,9 пункта за август, което е най-ниското му ниво, откакто статистиката започва да се води през 1990 г.

Еврото поскъпва за втори пореден ден срещу долара, като към 14:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3606 долара. Преднината на единната валута за деня е 0,2%, като от началото на това тримесечие тя е поскъпнала със 7% срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още