IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-20 ще търсят компромис за валутната политика

Лидерите на най-големите икономики водят преговори, които да им помогнат да избегнат задълбочаването на „валутната война“

10:58 | 29.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Страните от Г-20 ще търсят компромис за валутната политика

Лидерите на групата на страните от Г-20 ще опитат да намалят растящото напрежение относно валутните курсове по време на своята среща на върха, която ще се състои през ноември в Южна Корея.

Това е заявил днес правителствен представител от Южна Корея, цитиран от Bloomberg. Изказването му идва, след като финансовият министър на Бразилия предупреди вчера, че правителствата са започнали да водят валутна война помежду си в стремежа си да обезценят своите местни валути.

Според корейския правителствен представител лидерите на страните от Г-20 водят преговори, които ще им помогнат да постигнат компромис за валутната политика на срещата си в Сеул след около месец.

По думите на Жак дьо Ларозиер, бивш директор на Международния валутен фонд (МВФ) и на централната банка на Франция, решенията на правителствата да пристъпят към обезценка на валутите си са твърде опасни, защото могат да засилят политическото напрежение между държавите.

Откакто лидерите на Г-20 започнаха да организират срещи на върха през ноември 2008 г., те обещаха да не се засилват или налагат нови търговски бариери, за да се избегне възможността за прилагане на протекционистки мерки, които да навредят на световната икономика.

През април 2009 страните от Г-20 се ангажираха да не прибягват до конкурентно обезценяване на своите валути, а на последната си среща през юни 2010 в Торонто обещаха да поддържат пазарноориентирани валутни курсове, които да отразяват фундаменталните икономически фактори и да допринасят за икономическата стабилност.

Въпреки това бразилският финансов министър заяви вчера, че страните са започнали да водят валутна война, в която обезценяват изкуствено валутите си, за да имат преднина в световната търговия. Той добави още, че бразилското правителство ще изкупи всички „излишни долари“ на пазара, за да ограничи поскъпването на бразилския реал.

Китай е най-критикуван за начина, по който ограничава курса на своята валута. Китайският юан се е повишил с около 2% срещу долара, откакто Китайската централна банка го фиксира към щатския долар на ниво от 6,83 юана за долар през юни 2008 г.

Азиатските страни, в това число Южна Корея и Тайланд, също прибегнаха до продажба на своите валути през тази година, подобно на Бразилия, Швейцария и Япония.

Според анализатори на Bank of New York Mellon централните банки на големите икономики прибягват до обезценка на своите валути заради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме повече мерки за смекчаване на паричната си политика, което ще отслаби още долара.

Финансовите министри от Г-20 ще се срещнат в Южна Корея на 21-23 октомври, а срещата на върха на лидерите от Г-20 ще се проведе на 11 и 12 ноември в Сеул. Темата за валутните курсове също ще бъде обсъдена по време на срещата на ръководителите на МВФ и Световната банка във Вашингтон през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Точно така. Ако Щатите искат да си сринат валутата - това е хубаво. Ако някаой друг иска да го прави - "лошо, лошо куче"... Разбира се, не може Китай да се движи с двуцифрен разстеж цели 2о, че и повече години. А и не може само Америка да е пазар на *** им. Но кой го създаде това статукво? Амо който си го е създал да си му мисли... Лошото е, че дургите го отнсят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Jason
преди 13 години
Какво толкова се чудят?Обама знае отговора. Китай фиксират юана на три за долар и целия свят щастлив :))) освен Китай разбира сеМноооого им е голяма баницата на завалиите, че не могат да я разпределят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още