IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на длъжниците във франкове в Източна Европа засилва швейцарската валута

Поскъпването на швейцарския франк през тази година намали привлекателността на валутата, идваща от по-ниските лихвени проценти по заемите във франкове

11:56 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на длъжниците във франкове в Източна Европа засилва швейцарската валута

Швейцарският франк е втората най-добре представяща се валута сред основните валути през последните шест месеца благодарение на силното си повишение срещу еврото и долара. Той е поскъпнал с 4,6 на сто от края на март досега спрямо кошница от шест основни валути, като единствено йената го изпреварва в това отношение с повишение от 6,4%, сочат претеглените с корелацията валутни индекси на Bloomberg.

Швейцарската валута почерпи сила от увеличеното търсене на по-безрискови активи през тази година на фона на гръцката фискална криза и неясните изгледи пред щатската икономика. От последния доклад на Банката за международни разплащания обаче си проличава още една причина за засилването на франка през тази година, освен неговия статут на сигурно убежище в периоди на икономическа несигурност.

Данни на Банката за международни разплащания в Базел показват, че отпуснатите от банките кредити в швейцарски франкове са намалели до 647,6 млрд. франка през първото тримесечие на тази година. Те са били значително повече в размер на средно 847,4 млрд. долара през петте години до септември 2008 г.

Това се дължи на намалената склонност на домакинствата в страните от Източна Европа да теглят заеми във франкове. В годините преди ипотечната криза от 2008 г. потребителите и бизнесът теглят по-активно ипотечни и бизнес кредити във франкове, за да се възползват от по-ниските лихвени проценти по тях.

Лихвените проценти по заемите в швейцарски франкове през 2008 г. са били с до 10,5 проценти пункта по-ниски спрямо средните за Унгария и с 2,25 проценти пункта по-ниски от тези за еврозоната като цяло.

С поскъпването на швейцарската валута обаче потребителите и компаниите в Източна Европа срещат по-големи трудности при изплащането на своите месечни вноски, като все по-малка част от новоизтеглените кредити са във франкове.

Усилията на източноевропейските правителства да се отърсят от заемите си във франкове обаче може да засилят още повече доброто представяне на швейцарската валута, която стигна до рекордно високи нива срещу щатския долар през миналата седмица. Швейцарската централна банка опита да отслаби франка с помощта на валутни интервенции през тази година, но безрезултатно.

Относителният дял на деноминираните в швейцарски франкове ипотечни заеми в Полша е намалял със 7 проценти пункта през първото полугодие до 60%. В рамките на този период франкът е поскъпнал със 7,7 на сто срещу полската злота. Пресрочените ипотечни заеми в Унгария са се увеличили с 83% от 2008 до март тази година.

Швейцарският франк се понижи със 7% през 2009 г. на базара на претеглените с корелацията индекси на Bloomberg. Тогава основният лихвен процент в Швейцария падна до рекордно ниските 0,25% спрямо 2,75 на сто през 2007 г. Тази разлика обаче се е свила наполовина от фалита на Lehman Brothers насам.

В годините преди кредитната криза редица купувачи на жилища в Източна Европа заемат във франкове, които след това продават, за да купят местни валути. Това е ограничавало поскъпването на франка през този период, според анализатори на най-голямата швейцарска банка UBS. Сега тази пречка е изчезнала и в резултат на по-слабото търсене на заеми във франкове швейцарската валута е поскъпнала с над 7 на сто срещу полската злота през тази година и с повече от 13% срещу унгарския форинт.

Според Банката за международни разплащания кредитите в швейцарски франкове са били около 20% от всички заеми в чуждестранна валута в Източна Европа през третото тримесечие на 2007 г., което обаче е направило компаниите и домакинствата в региона твърде уязвими от евентуалното му поскъпване.

За да ограничи валутния риск, правителството на Унгария обяви, че планира да забрани регистрацията на ипотечни заеми в чужда валута и да обърне всички вече изтеглени такива кредити в унгарски форинти.

Швейцарската централна банка сигнализира през юни, че ще спре намесата си за отслабване на франка, а преди две седмици съобщи, че очаква значително забавяне на стопанската активност в страната през втората половина на годината. Швейцария е станала с 15% по-скъпа за туристите от еврозоната заради поскъпването на франка, смята от базираната в Цюрих Switzerland Tourism, която се грижи за маркетинга на швейцарския туристически сектор.

Швейцарската валута поскъпна до рекордните 0,9780 франка за долар на 24 септември, а днес двойката USD/CHF се котира на ниво от 0,9857 франка за долар.

Франкът се повиши до рекордните 1,2766 франка за евро на 8 септември. Според Deutsche Bank той ще прескочи 1,25 франка за евро до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още