IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония с нова интервенция на валутния пазар?

Централната банка излива пари за втори път за малко повече от седмица, успехът бе минимален

11:52 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония с нова интервенция на валутния пазар?

Централната банка на Япония е интервенирала на валутния пазар с цел отслабване курса на японската йена, смятат анализатори, цитирани от АР. Това е втората намеса на институцията на пазара от 15-ти септември насам.

Монетарната институция се опитва да повлияе на курса на японската йена и да го отслаби с цел подпомагане на местните износители. Причина за намесата е силното поскъпване на йената от последните месеци, което изведе японската валута до 15-годишен връх спрямо долара.

„Изглежда, че властите се намесиха на пазара“, твърди Ю Йокой, дилър в Mizuho Bank в Токио.

Повод за това твърдение даде рязкото отстъпление на йената до 85,38 USD/JPY от около 84,50 йени за долар в рамките на няколко минути. Намесата обаче имаше краткотраен ефект и японската валута отново напредна, достигайки 84,60 USD/JPY.

За момента официалните представители на централната банка и финансовото министерство на Япония отказват коментар по въпроса, но повечето пазарни наблюдатели са уверени, че властите са се намесили на пазара.

Предишната валутна интервенция бе осъществена на 15 септември, когато йената скочи до 15-годишен рекорд от 82,87 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още