IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ

През седмицата до 18-ти септември подалите за първи път молба за помощи са се увеличили с 12 хил. до 465 хил.

17:48 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ

Молбите за помощи за безработни през последната седмица в САЩ неочаквано се увеличиха - знак, че компаниите все още са предпазливи при наемането на нови служители поради забавянето на икономическия растеж, пише Bloomberg.

През седмицата до 18-ти септември подалите за първи път молба за помощи за безработица са се увеличили с 12 хил. до 465 хил. Общият брой на получаващите помощи за безработни е намалял, докато тези, които са получили удължаване на срока на помощта, е нараснал.

Работодателите уволняват хора с по-бавни темпове, след като рецесията приключи през юни 2009 г., и новите работни места се оказаха достатъчно, за да свалят безработицата от 26-годишния връх, достигнат през лятото. Липсата на растеж при създаването на нови работни места обаче означава, че потреблението през втората половина на годината ще бъде ограничено, прогнозират икономисти.

„Пазарът на труда в САЩ е в доста нестабилно положение“, казва Пол Дейлс, икономист на Capital Economics Ltd. в Торонто. „Работните места в частния сектор все още нарастват, но не и в такава степен, че да могат да се отразят чувствително на безработицата“.

Според икономисти, интервюирани от Bloomberg, за изминалата седмица броят на подалите за първи път молби за помощи за безработни трябваше да се задържи на 450 хил. души.

Частните компании през август наеха 67 хил. нови служители и уволнените са 54 хил. Безработицата за същия месец е достигнала 9,6% и според анализаторите ще остане на тези нива до края на годината. Някои компании все още уволняват хора, докато други са започнали да наемат служители.

По-рано този месец американският президент Барак Обама предложи нов пакет за стимулиране на икономиката в размер на 180 млрд. долара. Тази сума ще бъде в допълнение към гласуваните миналата година 814 млрд. долара, чрез които администрацията твърди, че е спасила или е помогнала да бъдат създадени 3,5 млн. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още