IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмар Исинг: Дали еврото ще оцелее е „глупав“ въпрос

Бившият член на борда на ЕЦБ смята, че кризата дори създава възможности за укрепване на единната валута

14:22 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отмар Исинг: Дали еврото ще оцелее е „глупав“ въпрос

Въпросът дали еврото ще успее да оцелее в настоящата криза е „глупав“, тъй като в сегашната ситуация всъщност се създават възможности за укрепването на монетарния съюз. Такова е мнението на президента на Центъра за финансови изследвания и бивш член на борда на директорите на Европейската централна банка Отмар Исинг, цитиран от CNBC.

Редица анализатори, а и инвеститори, предричат крах на еврото. Известният инвеститор Джим Роджърс например смята, че до 15-20 години единната валута вече няма да съществува.

„Ще оцелее, това е глупав въпрос“, е отговорил Исинг, след като е бил попитан дали еврото ще издържи на финансовата буря.

„Кризата дава шансове за подобрения в бъдеще“, смята той и обяснява, че Европейският съюз като цяло е постигнал значителен прогрес и развитие, учейки се от различни кризисни ситуации и адаптирайки се към тях.

Периферните страни от еврозоната, каквито са Гърция, Ирландия, Португалия и Испания се борят с огромни нива на задлъжнялост и бюджетни дефицити. При приемането им в еврозоната преди десет години те са имали силен ръст, но висока инфлация. Тогава мнозина са обяснявали, че всъщност боледуващата икономика е била тази на Германия, посочва Исинг.

Мнението на специалиста е, че кризата е доказала нуждата от по-строга дисциплина на национално ниво в рамките на еврозоната и ЕС като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още