IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обяви най-голям бюджетен дефицит от поне 7 години насам

Негативното салдо за август е в размер на цели 15,3 млрд. лири, което силно надвиши прогнозите

13:44 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания обяви най-голям бюджетен дефицит от поне 7 години насам

Великобритания обяви най-големия си месечен бюджетен дефицит за последните поне 7 години, което показва, че страната все още не може да се справи с увеличаването на задлъжнялостта си, съобщава Bloomberg.

Негативното бюджетно салдо само за август е 15,3 млрд. лири. За същия месец на миналата година бюджетният дефицит беше 13,5 млрд. лири, а анализаторите очакваха сега той да спадне до 12,5 млрд. лири.

„Данните са доста разочароващи. Това е сигнална лампа за пазарите, че ситуацията с британския дефицит все още е нестабилна и че предстои дълъг път до каквато и да е ситуация, която би могла да се нарече стабилна“, коментира Филип Шоу, главен икономист на Investec Securities за агенцията.

Правителството на страната прави значителни опити за стопяване на бюджетния дефицит, но за момента те не дават резултат. През последната фискална година, която приключи през март, правителството регистрира рекорден дефицит от 155,6 млрд. лири. Това се равнява на цели 11 на сто от брутния вътрешен продукт.

За първите пет месеца на новата фискална година бюджетният дефицит на Великобритания е 58,1 млрд. лири. За същия период на миналата година отрицателното салдо бе 61,9 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още