IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в САЩ се покачват, но инфлацията остава ниска

Годишната инфлация е 1,1% през август и е близо наполовина по-ниска в сравнение с целевото ниво на Федералния резерв

16:34 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените в САЩ се покачват, но инфлацията остава ниска

Цените на потребителските стоки и услуги в САЩ са нараснали за втори пореден месец през август, като повишението е най-чувствително при енергийните ресурси и хранителните стоки.

Въпреки поскъпването на живота през последните два месеца годишната инфлация в страната е близо наполовина по-ниска в сравнение с целевото инфлационно ниво на Федералния резерв.

Занижената инфлация ще бъде от помощ на централната банка на САЩ, защото й позволява да поддържа извънредните си мерки за насърчаване на икономическия растеж чрез рекордно ниски лихвени равнища и изкупуване на ценни книжа от търговските банки в страната.

Данните на Бюрото по трудова статистика показаха, че потребителските цени са се увеличили с 0,3% на месечна база за втори пореден месец. Индексът на потребителските цени се понижаваше в продължение на три поредни месеца през април, май и юни.

Ако се изключат хранителните стоки и енергийните ресурси, индексът има нулев ръст на месечна база. В сравнение с миналогодишните ценови нива животът в САЩ е поскъпнал с 1,1% през август. Годишната инфлация е по-малка от отчетените през юли 1,2% и от целевото ниво на Федералния резерв от 2%.

Основният индекс на потребителските цени (без храните и енергията) е нараснал с 0,9%, като поддържа това си темпо на годишен ръст от април насам. Това е най-слабият му годишен растеж от 1966 г. насам.

Цените на енергийните ресурси са нараснали с 2,3% на месечна база, а храните са поскъпнали с 0,2 на сто.

По-рано през тази седмица стана ясно, че цените на ниво производител са нараснали с 0,4% през август спрямо юли, а цените на вноса в САЩ са се увеличили с 0,6 на сто.

В началото на август доклад на Федералния резерв показа, че американската икономика е започнала да забавя темпото си на растеж в началото на второто полугодие, но не се очаква повторна рецесия.

Основният лихвен процент в САЩ е рекордно нисък в интервала от 0 до 0,25% от декември 2008 г.

Според консенсусните прогнози на икономисти, интервюирани от Bloomberg, Федералният резерв няма да увеличи лихвените равнища през последното тримесечие на 2011 г.

Щатският долар поскъпва с 0,2% срещу еврото днес, след като поевтиняваше предишните пет сесии. Към 16:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3047 долара за евро в сравнение с 1,3098 час преди данните за инфлацията. Доларът е поскъпнал с близо 9% срещу еврото през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още