IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Фед може да обяви покупки на активи за $1 трлн. през ноември

Курсът на долара се понижи рязко след коментари на Goldman, че централната банка на САЩ ще продължи да печата пари през тази година, с които да изкупува ДЦК

21:58 | 14.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Goldman: Фед може да обяви покупки на активи за $1 трлн. през ноември

Федералният резерв може да прибегне до нова програма на изкупуване на активи от банковия сектор в подкрепа на слабата американска икономика още през ноември.

Това прогнозираха пред Wall Street Journal анализатори на Goldman Sachs, като след тяхното изказване доларът се понижи рязко срещу повечето основни валути.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус заяви, че не очаква Федералния резерв да предприеме допълнителни стъпки за разхлабване на монетарната политика по време на събранието на Комитета за операции на откритите пазари (FOMC) на 21 септември.

Според него обаче е много вероятно през ноември или декември централната банка на САЩ да пристъпи към покупката на държавни ценни книжа (ДЦК) за 1 трлн. долара, за да увеличи ликвидността в банковата система на страната и да даде по този начин тласък на кредитирането и икономиката.

Федералният резерв изкупи активи за 1,7 трлн. долара през 2008 и 2009 г., за да се бори с финансовата криза и да понижи лихвените равнища в страната. Програмата приключи през март тази година.

С понижаването на темповете на растеж на щатската икономика Федералният резерв обяви на 10 август, че ще инвестира освободилите се средства от изтекли ипотечни ценни книжа в ДЦК, за да запази без промяна размера на портфейла си от ценни книжа.

Въпросът, който финансовите пазари си задават сега е, дали централната банка ще започне нова програма за покупката на активи, която да увеличи допълнително размера на баланса на Фед, който набъбна до 2 трлн. долара заради финансовата криза.

От Goldman Sachs очакват това да се случи съвсем скоро, имайки предвид влошеното състояние на щатската икономика, което си пролича при намаляването на бизнес запасите и избледняването на ефекта от фискалните стимули на правителството.

От банката очакват безработицата в САЩ да се повиши до 10% в началото на 2011 г от 9,6% през август и да остане на това ниво през по-голямата част от годината.

Инфлацията се очаква да продължи да се забавя до 0,5% на годишна база в края на тази година в сравнение със сегашните й нива от около 1%. Целевото ниво на инфлацията, което Федералния резерв преследва, е от 1,5-2% на годишна база.

Щатският долар поевтинява силно с 1,1% срещу еврото днес, като курсът на двойката EUR/USD премина 1,30 долара за евро. Към 21:55 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,3019 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още