IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZEW: Германската икономика е изчерпала потенциала си за 2010

Индексът на икономическото доверие на ZEW се понижи рязко до -4,3 пункта през септември, попадайки в отрицателната зона на растеж

12:54 | 14.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ZEW: Германската икономика е изчерпала потенциала си за 2010

Оценките на финансовите експерти в Германия за изгледите пред немската икономика продължиха да се влошават с бързи темпове и през септември и вече сочат, че страната е изчерпала изцяло потенциала си за икономически растеж през тази година.

Това показа последното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който се допитва всеки месец до германските инвеститори и финансови анализатори. На базата на техните оценки се изготвя индекса на икономическото доверие на ZEW, който е сред най-важните показатели за немската икономика.

През септември стойността му намалява повече от очакваното до -4,3 пункта спрямо 14 пункта за август. Нагласите на професионалните инвеститори са добър ориентир за икономиката на Германия, защото те са добре информирани за нейното състояние поради естеството на своята работа.

Предварителните прогнози бяха за много по-малък спад на икономическия барометър до 10,7 пункта през септември. Стойността му се понижава по време на десет от последните 12 месеца, като вече е много под средното си ниво в дългосрочен план от 27,2 пункта.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация, се повишава силно с 15,6 пункта до 59,9 пункта през септември.

Немската икономика отчете шести пореден ръст на тримесечна база през второто тримесечие, който се оказа и рекорден за годините след обединяването на Източна и Западна Германия. Немската индустрия обаче изпадна в стагнация през юли, а фабричните поръчки отчетоха спад през август. Това може да са първите знаци за понижаване на икономическата активност в страната през третото тримесечие.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се понижава с 11,4 пункта до 4,4 пункта през септември а този за настоящата бизнес среда нараства с 6,7 пункта до -6,3 пункта, като все още остава в песимистичната зона под нулата.

Курсът на еврото се понижи след данните за влошеното икономическото доверие в Германия и Европа през септември, като към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2841 долара спрямо 1,2901 преди новината. Еврото е поевтиняло с 0,3% срещу долара от началото на валутната сесия днес и с 10% срещу щатската валута от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Много по-велики империи са изчезнали та една Германия ли няма да се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още