IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай издаде структурата на валутните си резерви

Доларовите активи са 65%, евровите – 26%, в британски лири е 5% от огромният резерв, възлизащ на 2,45 трлн. долара

09:32 | 03.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китай издаде структурата на валутните си резерви

Китай разкри структурата на валутните си резерви, което е доста изненадващо с оглед на факта, че подобно нещо не се е случвало досега. Данните потвърдиха, че преобладаващата част от активите в резерва са доларови, съобщава Ройтерс.

Към момента валутният резерв на Китай е най-големият в света и възлиза на 2,45 трлн. долара. Според днешната информация цели 65 на сто от него е в долари, докато делът на еврото е 26 на сто. Пет процента от резерва са в британски лири, а три – в японски йени.

Данните бяха публикувани в държавния вестник China Securities Journal и са базирани на информация от неназовани мениджъри на валутния резерв. По принцип разпределението на резерва се третира като държавна тайна в Китай, но обявените данни не са изненада за анализаторите.

Също днес стана ясно, че заместник-председателят на централната банка на Китай Ху Сяолиен се опасява от обезценка на валутните резерви на развиващите се страни. „Стане ли някоя от резервните валути нестабилна, то ще се появят доста сериозни рискове от обезценка на активите“, предупреди тя в материал за China Finance.

Поради тази причина тя препоръчва по-голяма диверсификация на резервите, за да не бъдат излагани на прекомерен риск. Някои данни показват, че през настоящата година Китай полага доста усилия именно в диверсификацията на валутния си портфейл.

От началото на годината Китай е изкупил японски дълг за над 1,7 трлн. йени, което е доста над рекорда, поставен през 2005 г. от 255,7 млрд. йени. Облигациите на Южна Корея, закупени за първите седем месеца, са за 2,48 трлн. вона, след като за цялата минала година са били изкупени облигации за 1,87 трлн. вона.

В същото време се наблюдава лек спад при закупуването на американски облигации, като позицията на Китай е намаляла от близо 895 млрд. долара в началото на годината до 843,7 млрд. долара към края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 35 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
И двата коментара не са правилни, от статичта става ясно, че ще намалява обема на валутите с голям процент, а еврото е с доста голям процент, вярно с много по-малък от долара, но все кам не е малък и дори да разпродават долари, не означава че ще копуват евро, а по-скоро валути като Авствалийския долар, Японската йена и някой други регионални валути, но не и евро. А отностно това дали ги държи за топките, е това е смешно да се каже даже, дори да ги изкара на пазара единственото което ще постигне е да им смъкне курса, а това в момента никого не плаши изобщо, а щетите ще са точно за тях от всяка гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 3
balkando
преди 13 години
Лошата новина е, че Китайската ЦБ държи ФЕД, ЕЦБ и БрЦБ за топките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 3
theforce
преди 13 години
добрата новина е че има още много евро да купуват докато имат достатъчно (и долари да продават)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още