IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика нарасна повече от очакваното

БВП на страната се повиши с 0,9% на тримесечна и 3,4% на годишна база през второто тримесечие

09:44 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската икономика нарасна повече от очакваното

Икономиката на Швейцария нарасна повече от очакваното през второто тримесечие благодарение на по-големите разходи на местните компании в отговор на повишеното търсене в световен мащаб.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се повиши с 0,9% на тримесечна база, съгласно данните на Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO). Увеличението му за първите три месеца на годината е коригирано значително нагоре от 0,4% на 1%.

Икономистите очакваха малко по-слаб ръст на швейцарския БВП от 0,8% на тримесечна база.

Брутните фиксирани капиталови разходи на компаниите се увеличават с 2,1% спрямо първото тримесечие, когато се свиха с 2,2 на сто. Износът нараства с 1,7%, а вносът се повишава още по-бързо с 4,6 на сто. Увеличение от 1,3% се отчита и за разходите в строителния сектор, които се свиха с 2% през първото тримесечие.

Потребителските разходи обаче остават без промяна спрямо първото тримесечие, когато се увеличиха с 0,7 на сто.

БВП на Швейцария се е повишил и с 3,4% на годишна база, ускорявайки темпото на ръст спрямо отчетените през първото тримесечие 2,3% ръст.

Силното поскъпване на швейцарския франк през последните месеци обаче може да засегне икономиката на страната, която е експортно-ориентирана. Швейцарският франк стигна рекордни нива срещу еврото в края на август, след като инвеститорите потърсиха неговата сигурност.

Износът е източник на повече от половината от БВП на Швейцария, а поскъпването на франка прави стоките на местните производители по-скъпи на външните пазари, пише Bloomberg.

Възстановяването на търсенето в световен мащаб подсили икономическия растеж на Швейцария и съседната Германия през тази година. БВП на Германия се повиши с рекордните 2,2% през второто тримесечие, а този на еврозоната нарасна с 1%.

Швейцарската централна банка очаква икономиката да нарасне с 2% през тази година и обяви наскоро, че няма да се меси повече на валутните пазари, за да противодейства на поскъпването на франка. Пазарните анализатори очакват централната банка да запази основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,25% по време на срещата си на 16 септември.

Швейцарският франк се е повишил с над 12% срещу еврото през тази година, достигайки рекордните 1,2852 франка за евро на 31 август. През последните два месеца той поскъпва и срещу долара заради влошените изгледи пред щатската икономика.

Към 9:35 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,2956 франка, а един долар – срещу 1,0109 франка. Франкът поскъпва с 0,5% срещу долара от началото на днешната валутна сесия и с 0,4% срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още