IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-после сигнали за стабилизиране на трудовия пазар в САЩ

Планираните освобождавания на служители паднаха до десетгодишно дъно през август, заетостта в частния сектор обаче пак пада

16:00 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Най-после сигнали за стабилизиране на трудовия пазар в САЩ

Пазарът на труда в САЩ най-накрая започва да показва сигнали за стабилизация. Те идват от данните за планираните освобождавания на служители през август, които са паднали до десетгодишен минимум. Все пак ситуацията на пазара остава доста неясна с оглед понижаващата се отново заетост в частния сектор.

През август планираните съкращения в САЩ са отбелязали спад от 17 на сто на месечна база. Така компаниите са обявили освобождаване на близо 35 хил. служители, след като през юли планираните съкращения са били над 41,65 хил. души, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни на консултантската компания Challenger, Gray&Christmas.

Това е първият спад на показателя от април насам, като е и най-голям от юни 2000 година насам.

Въпреки че безработицата остава доста висока – нивото й е 9,5 на сто за юли, положителният сигнал е това, че се увеличава сигурността на работното място, се казва в доклада.

От началото на годината работодателите са извършили планирано съкращение на близо 375 хил. души. Това е доста по-малко от освободените над 1 млн. души за същия период на 2009 година.

Известен негативен сигнал за пазара на труда от днес се явяват данните на ADP за заетостта в частния сектор. Те показват, че през август тя се понижава с 10 хил. души. Това е по-лошо от очакванията за увеличаване на заетостта с 20 хил. души.

По-ясна картина за безработицата в САЩ се очаква в петък, когато ще бъдат публикувани официалните правителствени данни за месец август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още