IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в Европа стигна нивата си от март 2008 г.

Сред отраслите в частния сектор най-добър е бизнес климатът в сектора на услугите, а най-лош - в строителния сектор

13:56 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в Европа стигна нивата си от март 2008 г.

Очакванията на потребителите и бизнеса в Европа относно перспективите пред европейската икономика стигнаха най-високото си ниво за последните две години и половина, след като през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната отбеляза най-бързото си темпо на растеж за последните четири години, пише Bloomberg.

Индексът, който следи икономическото доверие в 16-те страни от еврозоната, се повиши до 101,8 пункта за август спрямо ревизираните 101,1 пункта през юли. Той се изчислява ежемесечно от Европейската комисия, като стойността му е най-високата от март 2008 г. насам и се оказа по-висока от очакваните от анализатори 101,6 пункта.

Икономическите нагласи на европейците обаче може да се влошат заради растящите признаци за по-слаб растеж на световната икономика през второто полугодие и предприетите от правителствата действия за намаляване на бюджетните дефицити. За това загатнаха данните за сектора на услугите и промишленото производство в еврозоната, които забавиха темповете си на растеж през август.

Индексът, който следи икономическото доверие само на потребителите, се повишава до -11 пункта през август спрямо -14 пункта за юли. Сред отраслите в частния сектор най-добър е бизнес климатът в сектора на услугите, а най-лош - в строителния сектор.

Индексът на икономическото доверие се базира на проучване сред 130 хил. изпълнителни директори на европейски компании и 40 хил. потребители от еврозоната.

В четвъртък тази седмица ще се проведе редовното месечно заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), като според публикация във Financial Times ЕЦБ може да удължи срока на спешните заеми за търговските банки в еврозоната до следващата година.

Еврото се понижава с 0,2% срещу долара днес до 1,2706 долара към 13:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още