IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната ускори темповете си на ръст

Кредитирането на потребителите и бизнеса се увеличи два пъти повече от очакваното с 0,9% на годишна база през юли

12:30 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането в еврозоната ускори темповете си на ръст

Кредитирането на потребителите и бизнеса в еврозоната се увеличи два пъти повече от очакваното през юли, записвайки своя четвърти пореден положителен ръст на годишна база.

Увеличеното кредитиране в частния сектор е добър знак за европейската икономика, защото показва, че банките са по-склонни да отпускат заеми, а потребителите и бизнеса – по-спокойни да кандидатстват за кредитиране въпреки влошените изгледи пред европейската икономика.

Междувременно паричното предлагане в 16-те страни от еврозоната продължи да расте за втори пореден месец, увеличавайки се с 0,2% на годишна база. През юни то отбеляза първия си ръст на годишна база за последните четири месеца.

Данните на Европейската централна банка са обнадеждаващи, защото по-голямото парично предлагане в по-ранния етап на икономическия цикъл, в който икономиката расте, води след себе си допълнителни разходи от страна на потребителите и нови инвестиции от страна на компаниите.

През ноември 2009 г. паричното предлагане в 16-те страни членки на еврозоната отчете първия си спад на годишна база, откакто показателят М3 започва да се изчислява през 1981 г., заради влошеното състояние на финансовите пазари, причинено от гръцката дългова криза, която се разрази по това време.

Паричното предлагане в еврозоната бе в застой до края на второто тримесечие заради страховете, които обхванаха финансовите пазари покрай фискалните затруднения на няколко от страните в еврозоната.

Те утихнаха в средата на тази година, благодарение на което стойността на заемите, отпуснати на домакинствата и бизнеса през юли, се е увеличила с 0,9% спрямо юли миналата година.

През септември 2009 г. кредитирането в частния сектор на еврозоната се сви за първи път, откакто ЕЦБ започва да води статистиката през 1991 г. Предпазливостта на банките в Европа при отпускането на нови кредити, както и лошото състояние на пазара на труда, допринесоха най-много за това.

Икономистите очакваха ръст на кредитирането в частния сектор и паричното предлагане от 0,4% на годишна база.

Към 12:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2705 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът на двойката EUR/USD се повишава с 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още