IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на индустриалните поръчки в еврозоната за втори пореден месец

Поръчките за производство на индустриални стоки се намират с 22,6% над миналогодишните си нива

12:54 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на индустриалните поръчки в еврозоната за втори пореден месец

Индустриалният сектор е подкрепил силно растежа на европейската икономика през второто тримесечие. Това се потвърди за пореден път от днешните данни за новите поръчки за производство на индустриални стоки в еврозоната, които показаха, че те са се увеличили силно за втори пореден месец през юни.

Това се дължи главно на нарастването на поръчките за производство на капиталови стоки, което може да е знак за по-голяма активност в индустриалния сектор на страните от еврозоната в началото на третото тримесечие.

В средата на август предварителните оценки на Евростат показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на 16-те страни от еврозоната, както и този на 27-те страни от Европейския съюз (ЕС), се е увеличил с 1% през второто тримесечие, което надмина прогнозите на анализатори.

Индексът на новите индустриални поръчки в еврозоната нараства с 2,5% на месечна база през юни, след като отчете също силен ръст от 4,1% през май. В сравнение със същия месец на миналата година той се е повишил с 22,6 на сто.

Данните на Европейската статистическа служба се оказаха по-добри от очаквания от икономисти ръст от 1,5% на месечна база. Увеличението на годишна база обаче остана под пазарните прогнози.

След като се изключат поръчките за производството на кораби, железопътно и космическо оборудване, стойността на новите индустриални поръчки нараства с 1,6% на месечна и с 22,5% на годишна база. За страните от ЕС те отчитат месечен ръст от 1,8% и годишен ръст от 23,7%.

Индустриалните поръчки са водещ икономически индикатор, защото чрез тях може да се оцени каква ще бъде активността в производствения сектор на еврозоната и ЕС през идните месеци.

Подробните данни на Евростат за БВП на еврозоната и ЕС през второто тримесечие ще излязат в края на следващата седмица. Те ще покажат кои сектори на икономиката са изиграли най-голяма роля за растежа на европейската икономика през изминалото тримесечие.

Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2629 долара, спрямо курс от 1,2636 един час по-рано. Еврото поевтинява за пети пореден ден срещу долара днес заради подновените притеснения за възстановяването на европейската икономика през втората половина на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още