IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данни от Германия вещаят икономическо забавяне на страната

Индексът за икономическите очаквания в Германия е паднал до 14 пункта през юли, като резултатът е значително под очакванията на анализаторите

14:13 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данни от Германия вещаят икономическо забавяне на страната

Очакванията за германската икономика се влошават през август, показват данни на института за икономически изследвания ZEW, цитирани от Wall Street Journal.

Според ZEW индексът за икономическите очаквания в Германия е паднал до 14 пункта през август от 21,2 пункта месец по-рано, като резултатът е значително под очакванията на анализаторите за запазване на стойността от юли.

„Настоящият спад на икономическите настроения показва, че значителният растеж наблюдаван през второто тримесечие е слабо вероятно да продължи“, казва ZEW.

Институтът подчертава, че силно ориентираната към експорт германска икономика е уязвима от забавяне на световната икономика, за което говорят данните публикувани през последните седмици от САЩ и Китай. Двете страни заедно имат почти половината от световния БВП.

Според анализатори данните все пак не изключват умерен ръст през втората половина на годината, в резултат на което германската икономика се очаква да нарасне с 3% за 2010 г.

Германската икономика нарасна с 2,2% през второто тримесечие на годишна база, подпомогната силен ръст на износа и инвестициите.

„Благодарение на силния износ германският БВП ще се повиши до съвсем здравословни нива от поне 3% през тази година“, казва Дженифър Макоун, анализатор на Capital Economics. „Но тъй като глобалният растеж се забавя още повече, а потреблението отбелязва спад, възстановяването вероятно ще е доста краткотрайно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още