IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова остава обезпокоително висока

Поскъпването на живота през юли е 3,1 на сто на годишна база, което е над заложения от централната банка таргет

12:14 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова остава обезпокоително висока

Ръстът на инфлацията във Великобритания забавя своя ход, но въпреки това поскъпването на живота остава обезпокоително високо. През юли индексът на потребителските цени се е увеличил с 3,1 на сто на годишна база, което е над заложения от Английската централна банка таргет от 2 на сто.

През предходния месец инфлацията във Великобритания бе 3,2 на сто на годишна база, а анализаторите очакваха минималното забавяне през настоящия месец, съобщава BBC.

Индексът на цените на дребно също забавя своя темп, като от 5% през юни е намалил ръста си до 4,8 на сто през юли.

Заради високия растеж на потребителските цени шефът на Английската централна банка отново ще трябва да пише обяснително писмо до финансовия министър. В него трябва да се обясни защо се е стигнало до по-висока от заложената като таргет инфлация.

Основен фактор за поскъпването на живота е увеличаването на данъка върху добавената стойност през януари, съобщават от статистическата служба на Великобритания. За нивото на инфлацията допринася и поскъпването на храните и горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още