IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След проблемите на Европа инвеститорите отново насочват поглед към САЩ

Безработицата и проблемите на пазара на недвижими имоти остават въпреки стремежа на американското правителство и пораждат страхове

09:43 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
След проблемите на Европа инвеститорите отново насочват поглед към САЩ

След няколкото месеца, през които инвеститорите се страхуваха за икономиката на Европейския съюз и еврозоната, повечето икономисти отново отправят поглед към САЩ. Причината е, че високата безработица и кризата в сектора на недвижимите имоти така и не показват тенденция за отминаване, се казва в материал на Ройтерс.

През настоящата седмица се очакват данни за строителния сектор в САЩ. Утре трябва да бъдат публикувани данните за издадените разрешителни за строеж през миналия месец, както и данни за началното строителство в страната.

Сред по-значителните икономически показатели, които очакваме утре, са и индексът на производствените цени и индексът на индустриалното производство. Те, както и индексът на Фед – Филаделфия за производството в САЩ, са основните индикатори за състоянието на американската икономика, които ще бъдат публикувани през седмицата.

Прогнозите са, че както индустриалното производство, така и индексът на Фед – Филаделфия ще покажат стабилизиране. Известна стабилизация се очаква и при жилищното строителство, но тя не е толкова сигурна, посочват анализатори.

Въпреки че не са многобройни, всички тези икономически показатели ще бъдат следени с интерес от инвеститорите. Причината за това е изненадващият ръст на търговския дефицит на САЩ, който предизвика опасения за икономическия ръст на страната през последното тримесечие.

Интересни новини през седмицата се очакват и от Европа, като утре в Германия ще стане ясна стойността на индекса на икономическото доверие, изготвян от института ZEW. По всяка вероятност той ще остане стабилен заради силните данни за икономиката на страната, публикувани през миналата седмица.

Във Великобритания през седмицата се очакват данни за инфлацията през юли, продажбите на дребно и паричното предлагане. По-сериозен интерес обаче се очаква да предизвика стенограмата от последното заседание на ръководителите на Английската централна банка, което трябва да покаже дали решението за запазване на лихвения процент без промяна е било единодушно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още