IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите различия в еврозоната потопиха еврото

Разминаването в представянето на страните от еврозоната понижи еврото за пети пореден ден и с 3,6% от началото на тази седмица

16:03 | 13.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Икономическите различия в еврозоната потопиха еврото

Добрите данни за икономическия растеж на еврозоната през второто тримесечие не успяха да подкрепят еврото, което продължава да поевтинява срещу щатската валута за пети пореден ден.

Рекордният растеж на германската икономика и укрепването на френската икономика през вторите три месеца на тази година първоначално дадоха тласък на единната валута и й помогнаха да поскъпне с до половин процент срещу долара по-рано днес.

След излизането на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и Европейския съюз обаче еврото заличи изцяло първоначалното си покачване. Те показаха, че икономическият растеж на еврозоната от 1% през второто тримесечие отразява главно голямото нарастване на БВП на Германия.

Според Крис Уилямсън, който е икономист в пазарния институт Markit, увеличението на немския БВП стои малко "неудобно" на фона на слабите данни за останалите страни. Гръцката икономика ускори своя спад до 1,5% през второто тримесечие, докато БВП на Испания и Италия нарасна със скромните 0,2% и 0,4% съответно.

Всичко това според него подчертава още повече контраста между икономическото състояние на страните от периферията на еврозоната и това на Германия. Той допълва, че именно слабостта на периферните страни е сред факторите, които помагат на немските производители да печелят пазари извън еврозоната.

Уилямсън посочва, че тепърва ще си проличи дали силата на ядрото на еврозоната ще се пренесе и към периферията, или ще стане обратното – периферията ще повлече след себе си надолу и ядрото.

Иън Стънърд от BNP Paribas смята, че разминаването в представянето на отделните страни от еврозоната ще има сериозни отрицателни последици за валутния блок, като слабият растеж в отделните периферни страни ще навреди на усилията им да се справят с бюджетните си дисбаланси.

Той смята, че днешните данни отново са насочили вниманието на пазарите към неволите на еврозоната и на това отдава поевтиняването на еврото.

Еврото е поевтиняло с 3,6% срещу долара от началото на тази седмица и към 15:45 ч. българско време се разменя срещу 1,2786 долара, което се равнява на дневен спад от близо 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Не може Германия да спаси ВСИЧКИ!!! То не е Гърция, то не е Испания , Италия , Ирландия , Унгария .... не говорим за Балтийските държавички, България и Румъния... краят е близък )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още