IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия неочаквано направи крачка назад

Индустриалното производство се сви с 0,6% през юни, но се намира с близо 11% над миналогодишните си нива

15:00 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германската индустрия неочаквано направи крачка назад

Индустриалното производство в Германия неочаквано се сви през юни, главно заради спада в поръчките на нови инвестиционни стоки, каквито са машините, съоръженията и оборудването.

Данните понижиха с 0,2% курса на еврото, което по-рано през тази седмица стигна най-високото си ниво срещу долара за последните три месеца. Към 14:45 ч. българско време единната валута се разменя срещу 1,3171 долара.

Индексът, който следи производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се сви с 0,6% на месечна база през юни при очакван ръст от 0,8 на сто. Индустриалното производство в страната се увеличаваше стабилно по време на предишните три месеца, като нарасна с 2,9% през май.

Ако се вземе само фабричното производство, то отчита спад от 0,9% спрямо май, когато скочи с 3,2% на месечна база. Производството на инвестиционни стоки се свива най-силно – с 1,1% на месечна база.

В сравнение с миналогодишните си нива обаче германската индустрия се е разраснала с 10,9%, съгласно коригираните със сезонните колебания данни на Германския статистически офис. За това помага и евтиното евро, което се е обезценило с 8% срещу долара през тази година, което прави по-конкурентен износът на Германия в страните извън еврозоната.

Според анализатори, интервюирани от Bloomberg, икономиката на еврозоната е нараснала с 0,7% през второто тримесечие, като Германия се очаква да бъде лидер с икономически растеж от 1,3%. Данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната ще бъдат публикувани от Евростат на 13 август.

Според Bundesbank износът ще бъде главен двигател на немския икономически растеж през тази година, като прогнозите й са за увеличение на брутния вътрешен продукт на Германия от 1,9% през тази година и 1,4% през следващата.

Въпреки неочаквания спад на индустриалното производство през юни, в рамките на второто тримесечие то се е увеличило с 3,3 на сто.

Германия е най-голямата европейска икономика и е източник на около 20% от БВП на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още