IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричното предлагане и кредитирането в еврозоната нарастват

Кредитирането на потребителите и бизнеса ускорява темпото си на растеж през юни

13:26 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Паричното предлагане и кредитирането в еврозоната нарастват

Паричното предлагане в еврозоната се увеличи през юни, отбелязвайки първия си ръст на годишна база за последните четири месеца, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това е добър знак за възстановяването на европейската икономика от кризата, защото в ранния етап на икономическия цикъл по-голямото парично предлагане води до допълнителни разходи и инвестиции.

Кредитирането на потребителите и бизнеса на свой ред ускорява темпото си на растеж, което загатва, че банките в еврозоната са по-склонни да отпускат заеми въпреки дълговата криза в Европа.

Паричният агрегат М3, който следи парите в обращение плюс тези, които са били депозирани в банките, се увеличава с 0,2% на годишна база през юли. Той намаляваше по време на шест от последните осем месеца.

През ноември 2009 година паричното предлагане в 16-те членки на еврозоната отчете първия си спад на годишна база, откакто показателят М3 започва да се изчислява през 1981 г.

В рамките на второто тримесечие М3 остава без промяна заради понижението от 0,1% през май и 0,2% през април. Това показва, че паричното предлагане е било в застой заради страховете, които завладяха финансовите пазари, особено през май, когато еврозоната се принуди да създаде спасителен фонд от 750 млрд. евро за страните с фискални затруднения.

Обнадеждаващи са данните за кредитирането в частния сектор на еврозоната, което расте за трети пореден месец. Стойността на заемите, отпуснати на домакинствата и бизнеса през юни, се увеличава с 0,3% спрямо май, когато се повиши с 0,2% на месечна база.

Днешните данни на ЕЦБ показаха също, че ипотечното кредитиране се увеличава с 3,4% на годишна база през юни, след като през май отчете ръст от 3,1 на сто.

През септември 2009 г. кредитирането в частния сектор на еврозоната се сви за първи път, откакто ЕЦБ започва да води статистиката за него през 1991 г. Предпазливостта на банките в Европа при отпускането на нови кредити, както и лошото състояние на пазара на труда, допринесоха най-много за това.

Икономистите очакваха спад на кредитирането в частния сектор от 0,1% на годишна база и ръст от 0,1% за паричното предлагане.

Към 13:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2993 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът на двойката EUR/USD остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още