IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната расте

Отрицателното салдо по платежния баланс е нараснало близо пет пъти спрямо миналогодишните си нива

13:07 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът по текущата сметка на еврозоната расте

Отрицателното салдо по текущата сметка на еврозоната се увеличи неочаквано през май, достигайки 5,8 млрд. евро заради нарастването на изходящите текущи трансфери и отрицателното салдо по перо Доход.

Данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадаха икономистите, които очакваха дефицитът да се свие от 5,6 млрд. евро за април до 3 млрд. евро през май.

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната се е увеличил близо пет пъти в сравнение със стойностите си от 1,2 млрд. евро през май 2009 г. въпреки увеличението на износа, подкрепено от поевтиняването на еврото през тази година.

Отрицателното салдо по перото Текущи трансфери нараства до 7,6 млрд. евро, а това по перо Доход е стигнало 4,4 млрд. евро. В същото време търговският излишък на еврозоната възлиза на 3,1 млрд. евро, съгласно данните на ЕЦБ.

В рамките на последните 12 месеца 16-те страни от еврозоната са натрупали дефицит от 43,9 млрд. евро, което се равнява на около 0,5% от общия им брутен вътрешен продукт (БВП).

Платежният баланс на еврозоната е един от най-добрите ориентири за платежоспособността на 16-те държави, използващи еврото като обща валута. Неговото съотношение към техния БВП има значение за доверието на инвеститорите и търговските партньори в еврозоната в дългосрочен план.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес, като към 13:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,2961 долара за евро. Еврото е поевтиняло с 10% спрямо долара от началото на тази година и с 4,5% срещу британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още