IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка очаква по-слаб растеж през 2011 г.

Основният лихвен процент в страната остава рекордно нисък за 20-ти пореден месец през юли

10:29 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка очаква по-слаб растеж през 2011 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) коригира надолу прогнозите си за растежа на японската икономика през 2011 година, след като дълговата криза в Европа влоши перспективите пред световната икономика. 

Монетарната институция остави и основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,1% за 20-ти пореден месец след днешното си заседание в унисон с пазарните очаквания.

Нейното ръководство очаква брутния вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 1,9% през следващата фискална година, която започва на 1 април 2011 г. Това е по-малко в сравнение с прогнозирания през април растеж от 2%, пише Bloomberg.

За тази фискална година ЯЦБ предвижда ръст на БВП от 2,6% спрямо предишната прогноза от 1,8%. По отношение на дефлацията очакванията са тя да възлезе на 0,4% за цялата година.

Бурното икономическо развитие на азиатските страни е сред най-важните фактори за подобряването на прогнозите за японската икономика през тази година. С изчерпването на ефекта от фискалните стимули на правителствата обаче за следващата година се очаква понижен икономически растеж.

Японската икономика нарасна повече от очакваното с 5% на приравнена към годишна основа база през първото тримесечие. В сравнение с последните три месеца на 2009 г. той се увеличи с 1,2 на сто.

Ограниченото банково кредитиране и упорстващата дефлация в страната обаче накараха ЯЦБ да налее още 3 трлн. йени в банковата система. През декември 2009 г. тя отпусна 10 трлн. йени като краткосрочни заеми на банките, като размерът на сумата бе удвоен до 20 трлн. йени през март.

Японската йена поскъпва с 0,3% срещу долара днес, като към 10:20 ч. българско време двойката USD/JPy се котира на ниво от 88,12 йени за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още