IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата в Австралия остава 4,5% за трети пореден месец

Влошените перспективи пред световната икономика накараха Австралийската централна банка да удължи паузата в паричната си политика

09:49 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Австралия остава 4,5% за трети пореден месец

Австралийската централна банка потвърди паузата в затягането на своята парична политика, като остави основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,5 на сто за трети пореден месец.

Решението бе очаквано от финансовите анализатори с оглед влошената икономическа обстановка в Азия, САЩ и Европа през последните месеци. Това показва, че централната банка на Австралия предпочита да изчака развитието на дълговата криза в Европа, преди да пристъпи към нови промени в своята парична политика.

През октомври миналата година Австралия стана първата развита икономика от Г-20, която започна да затяга паричната си политика. Основният лихвен процент, който тогава бе на рекордно ниското си ниво от 3%, се повиши до 3,25 на сто, след което последваха още пет увеличения на лихвата, последното от които бе направено през май.

От публикуваното на уебсайта на Австралийската централна банка изявление става ясно, че инфлацията в страната вероятно ще остане стабилна в интервала от 2 до 3% през следващата година, което съвпада с целевото инфлационно ниво. През първото тримесечие индексът на потребителските цени отчете ръст от 2,9% на годишна база.

Австралийският долар поскъпва с 0,6% срещу щатския днес, като двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,8443 към 9:45 ч. българско време спрямо 0,8371 преди лихвеното решение на банката. Той е поскъпнал с 5,2% на годишна база, но е поевтинял с 6,5 на сто спрямо щатската валута от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още