IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в еврозоната се стабилизира на 10%

Пазарът на труда е започнал обръщане на негативния тренд още през април, показват ревизираните данни на Евростат

14:39 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в еврозоната се стабилизира на 10%

Безработицата в еврозоната се е понижила в началото на второто тримесечие, обръщайки тенденцията за увеличение от предходните две години. Това показват ревизираните данни на Евростат за нивото на безработица през април, както и за безработицата през май.

Макар през май да е отчетено увеличение на безработицата, то се компенсира от ревизия на данните за предходния месец, съобщава Financial Times. Това води до понижаване на нивото на безработица в еврозоната.

Равнището през април е било 10, а не 10,1 на сто, показват актуалните данни на Евростат. През май пък то се е задържало на това ниво, съобщават от статистическата служба на Европейския съюз.

Предварителните очаквани бяха за увеличение на безработицата през май, тъй като тогава дълговата криза еврозоната ескалира, допълва вестникът.

Понижението на безработицата сложи край на безпрецедентното увеличение, отчетено от април 2008 година насам. Тогава безработните в еврозоната са били 11,3 млн. души, а към момента са 15,9 млн. души.

Това поражда спекулации, че икономиката в еврозоната се подобрява, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още