IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мощен ръст за еврото след действия на ЕЦБ и слаби данни от САЩ

За втори път банките заемат по-малко от очакваното от ЕЦБ, което показва признаци за стабилност във финансовата система

18:31 | 01.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Мощен ръст за еврото след действия на ЕЦБ и слаби данни от САЩ

Еврото поскъпна значително днес, повишавайки с над 1% стойността си спрямо долара. Повод за това дадоха както слабите данни от САЩ, така и действията по осигуряване на ликвидност в еврозоната от страна на Европейската централна банка.

Днес ЕЦБ раздаде шестдневни кредити на 78 банки от еврозоната на стойност от общо 111,2 млрд. евро. Предварителните прогнози бяха, че в институцията ще постъпят заявки на стойност между 150 и 200 млрд. евро, предава ВВС.

Това показва, че банковата система остава стабилна въпреки изтичането на безпрецедентната програма за наливане на ликвидност от миналата година. В нейните рамки ЕЦБ раздаде над 440 млрд. евро за срок от една година и при лихва 1 на сто.

Подобен сигнал бе даден и вчера, когато ЕЦБ раздаде още 131,9 млрд. евро за срок от три месеца, което отново се оказа под очакванията на пазара.

Новините подкрепиха единната валута и тя се изстреля с близо 2 на сто до 1,2475 долара за евро в 18:30 часа българско време.

Ръстът на еврото обаче се засили доста след слабите данни за пазара на жилища в САЩ и производствената активност в страната през юни. Те се оказаха доста разочароващи за пазара и предизвикаха сериозно движение на долара в отрицателна посока.

За силното представяне на единната валута днес допринесе и Испания, която безпроблемно пласира облигации за 3,5 млрд. евро, макар вчера да бе заплашена с понижаване на кредитния рейтинг от Moody’s. Емисията дори бе презаписана 1,7 пъти, показват данните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 14 години
Ако доларите в обръщение намаляват, то доларът трябва да се казва, не да падаЩе пада ако принтерите на Бернанке работят денонощноWhich is what they do
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dob4ozmeia
преди 14 години
А днес в САЩ има падеж на $142 000 000 000 ДЦК и нова емисия на само $56 000 531 100, което се равнява на -$85 999 468 900 по-малко долари в обръщение, което в близките 3 дни означава покачване на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още