IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото рязко отстъпи на основните валути

Срещу йената бе достигнат 9-годишен минимум, срещу британския паунд – 19-месечно дъно

15:54 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото рязко отстъпи на основните валути

Еврото се представя доста слабо на валутните пазари днес, като се обезценява значително спрямо основните парични единици. Това се случва на фона на позитивни новини за икономическото доверие в еврозоната.

Днес Европейската комисия публикува стойността на показателя, измерващ икономическото доверие в еврозоната. Той отчита ръст до 98,7 пункта през юни, след като месец по-рано стойността му бе 98,4 пункта. Предварителните очаквания на анализаторите пък бяха за спад до 98 пункта, предава Market Watch.

В същото време индексът на потребителското доверие се повишава с един пункт до -17, а доверието сред търговците на дребно и индустриалците остана без промяна, като и двата показателя са на ниво -6 пункта.

Въпреки това обаче еврото отстъпи рязко срещу основните валути, като спрямо йената бе достигната най-ниската стойност на единната валута от средата на ноември 2001 година насам. Това се случи при 107,80 йени за долар.

Към 15:40 часа българско време еврото се движи с понижение от 1,2 на сто спрямо йената до курс от 108,42 йени за евро.

По отношение на американския долар еврото пада с над половин процент и се разменят за 1,2112 долара за евро. Силен спад се наблюдава и спрямо британската лира, като днес еврото падна до най-ниското си ниво от ноември 2008 година насам – 1,2327 евро за една лира.

Според анализатори, проблемите на еврото се дължат на края на най-мащабната програма за кредитиране на банковия сектор от страна на ЕЦБ. В четвъртък е падежът на едногодишните кредити в размер на 442 млрд. евро, отпуснати преди година от институцията при лихва от 1 на сто.

Нежеланието на институцията да удължи програмата води до очаквания за свиване на кредитирането в еврозоната и нови проблеми за банковия сектор. За момента особено активни в лобирането за удължаване на програмата са испанските банки, за които ЕЦБ се явява почти единствен източник на заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още