IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама отново настоява за „значително поскъпване“ на юана

Китай обаче защити позицията си, обявявайки, че това може да навреди на износа на страната

09:40 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама отново настоява за „значително поскъпване“ на юана

Президентът на САЩ Барак Обама за пореден път заяви, че иска да види „значително поскъпване“ на китайската валута. Този призив обаче бе париран от Китай с мотива, че подобен ход би навредил значително на износа на страната.

„Очакваме, че колкото повече и повече пазарни сили започнат да действат, с оглед на огромните излишъци, натрупани от Китай, юанът ще поскъпне, и то - ще поскъпне значително“, заяви след края на срещата на Г-20 Обама, предава Bloomberg.

Китайската позиция обаче остава доста твърда, като призивите на Обама отново бяха парирани бързо.

Виждането на Пекин е, че страната не може да си позволи бързо поскъпване на валутата с оглед нестабилното възстановяване на глобалната икономика и вероятно повишаването на курса ще остане доста ограничено.

Днес форуърдните сделки за юани се движат с ръст във валутния курс от 0,1 на сто по време на търговията в Хонконг. Според анализатори това означава, че китайската валута може да поскъпне с около 1,8 на сто в рамките на една година.

Миналата седмица Пекин остави валутата си да поскъпне с половин процент, което е най-големият седмичен ръст от 2008 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още