IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора негативна ревизия на щатския БВП за първото тримесечие

Според последните данни американската икономика е нараснала с 2,7%, а не с 3 на сто, каквато беше предишната информация

16:01 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Втора негативна ревизия на щатския БВП за първото тримесечие

Икономическият растеж на САЩ за първото тримесечие беше ревизиран в низходяща посока за втори път в петък, подсказвайки, че очакваното възстановяване с бързи темпове не е съвсем изпълнено на практика.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,7% за първите три месеца на годината спрямо четвъртото тримесечие на 2009, казват от министерството на търговията на Щатите.

Така се преразглежда в отрицателна посока предишната обявена стойност на растежа от 3 на сто, която стана ясна през май. Според първата оценка се смяташе, че американският БВП е нараснал с 3,2 на сто, а прогнозите на анализаторите бяха за покачване от 3,5 на сто.

Относно третата оценка, обявена днес, прогнозите на експертите бяха за потвърждение на данните за ръст от 3 на сто.

В свое съобщение от министерството посочват, че финалните данни „отразяват възходяща ревизия на вноса и низходящо преразглеждане на потребителските разходи“. Тези негативни ефекти са били само отчасти компенсирани от „възходяща ревизия на износа и леки изменения в запасите на предприятията“.

Разглежданото тримесечие все пак е третото поред с растеж на икономиката на САЩ, която излезе от най-дългата си рецесия от Втората световна война насам.

Днес доларът поднови поскъпването си спрямо еврото, като за момента добавя 0,33 на сто до 1,2285 долара за евро. Засега данните за БВП не се отразяват на търговията, като зелените пари отстъпват съвсем минимално спрямо нивото си преди публикуването на ревизията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още