IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Япония леко намаля през май

Дефлацията се запазва през последната година и половина въпреки нулевите лихвени нива и заемите, отпуснати от централната банка

10:18 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в Япония леко намаля през май

Цените на потребителските стоки и услуги в Япония намалиха леко темпото си на спад през май, но все пак записаха 15-то поредно понижение на годишна база, предаде Bloomberg.

Дефлацията в Япония се запазва през последната година и половина въпреки всички предприети мерки от централната банка за увеличаване на количеството на парите в обращение.

Основният индекс на потребителските цени отчита спад от 1,2% на годишна база през май, след като се понижи с 1,5% през април. Той изключва влиянието на цените на пресните хранителни продукти, които са по-нестабилни.

Индексът на потребителските цени без енергийните ресурси и хранителните стоки се понижава на свой ред с 1,6% на годишна база през май, повтаряйки спада си от април.

Новоизбраният премиер на Япония Наото Кан обяви план за насърчаване на икономическия растеж през миналата седмица и за пореден път прикани Японската централна банка да направи всичко възможно, за да се пребори с пониженията на цените, които пречат на икономическото възстановяване.

Спадът в цените е опасен за икономиката, защото кара потребителите и бизнеса да отлагат разходите си в очакване на това цените да се понижат още повече. Това води до спад в продажбите на компаниите и те са принудени да прибягват до съкращения на персонал, който на свой ред повишават безработицата и намаляват още повече търсенето.

Според представители на централната банка обаче повишаването на вътрешното потребление вече дава своето отражение върху дефлацията.

Курсът на японската йена срещу долара остава почти без промяна днес и към 10:15 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 89,65. В рамките на второто тримесечие тя е поскъпнала с над 4% срещу долара, което допълнително увеличава дефлационния натиск за икономиката, защото намалява цената на вносните стоки и суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още