IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония почувства ефекта от дълговата криза

Забавянето на темпото на растеж на износа загатва, че икономическото възстановяване на Япония ще се охлади

09:47 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Япония почувства ефекта от дълговата криза

Износът на Япония почувства ефекта от дълговата криза в Европа, като забави темпото си на годишен растеж за трети пореден месец през май.

По този начин приносът му към формирането на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно ще намалее през второто тримесечие, пише Ройтерс.

Според Министерството на финансите на Япония фискалните проблеми на Европа не са засегнали на този етап търговските потоци на страната така, както свиването на търсенето в Азия.

Стойността на японския износ се намира с 32,1% над нивата си от май 2009 г, което се оказа по-малко от пазарните очаквания за 36,5% ръст и от годишния ръст от 40,4% през април.

Най-чувствително намалява износът на стоки към Китай и САЩ. Половината от целия износ на Япония се пада на страните в Азия.

Износът освен това намалява и с 1,2% спрямо предходния месец, което е знак за забавяне на цялостното темпо на растеж на световната икономика.

Засега върху износа на японски стоки най-силно влияние оказва ограниченото потребление в САЩ, както и мерките на Китайската централна банка за намаляване на банковото кредитиране в страната.

Външното търсене вероятно се е понижило и заради поскъпването на йената, причинено от фискалните трудности на Европа, които накараха инвеститорите да търсят по-сигурни активи, за каквато се приема японската валута, заедно с долара и държавните ценни книжа.

Износът към европейските страни отчита годишен ръст от 17,4%, който е по-слаб от средното темпо на растеж. Най-много се увеличава търсенето на автомобилни части и електроника, и то в Германия.

Според икономисти дълговата криза в Европа ще има ограничено влияние върху японския износ, защото само 10% от него се пада на европейските страни.

Търсенето на японски стоки в чужбина помогна на японската икономика да нарасне с 1,2% през първото тримесечие спрямо предходното, надминавайки темповете на растеж на БВП на САЩ и еврозоната за същия период.

Вносът в същото време се повишава с 33,4% на годишна база спрямо очакван ръст от 34,2 на сто и 24,2% за април. Това е най-голямото му темпо на ръст от 2006 г. насам.

Търговският излишък на страната се е повишил с 15,2% на годишна база до 324,2 млрд. йени (3,61 млрд. долара, но намалява наполовина в сравнение с нивото си от април.

Японската йена поскъпва за първи път срещу долара през последните три дни, но с минималните 0,1%. Към 9:45 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 89,84 йени за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още