IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Частният сектор в Европа охлади темповете си на растеж

Все пак се очаква растеж на икономиката на еврозоната от 0,6-0,7% през второто тримесечие на годината

12:45 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Частният сектор в Европа охлади темповете си на растеж

Частният сектор в еврозоната забави темповете си на ръст през юни, след като новите поръчки и износът се свиха в отговор на фискалната криза в Гърция, Испания, Португалия и Ирландия. За това свидетелства понижението на индексите на бизнес активността в двата сектора, изчислявани от института за пазарни проучвания Markit.

Показателят, който следи развитието на сектора на услугите, пада до 55,4 пункта през юни спрямо 56,2 пункта през май. Това е първото му понижение от февруари и се оказа по-голямо от пазарните прогнози. Индексът се базира на проучване сред мениджърите, отговарящи за покупките в 2 хил. компании от сектора на услугите.

Стойност над 50 пункта означава, че оптимистично настроените за бъдещото участници в запитването са повече на брой, но колкото е по-близо до 50, толкова са по-слаби темповете на растеж.

Силните притеснения за големите нива на дълг в няколко страни от еврозоната и слабото потребление в Германия може да влошат допълнително перспективите пред частния сектор в Европа, пише Ройтерс.

Междувременно индексът на бизнес активността във фабричния сектор се понижава по-слабо до 55,6 за юни спрямо 55,8 пункта за май. Фабричният сектор обаче е източник на много по-малка част от брутния вътрешен продукт на еврозоната в сравнение със сектора на услугите, който има дял от 60%. Стойността на индекса за юни е най-ниската за последните четири месеца.

Данните на Markit показват, че Германия остава страната, чийто производствен сектор се възстановява с най-бързи темпове в средата на тази година. Франция на свой ред се отличава с най-високото ниво на индекса на бизнес активността в сектора на услугите сред големите икономики в еврозоната.

Съставният индекс на бизнес активността за фабричния и сектора на услугите, взети заедно, се понижава до 56 пункта спрямо 56,4 пункта през април.

Все пак прогнозите на Markit сочат за растеж на икономиката на еврозоната от 0,6-0,7% през второто тримесечие на годината спрямо 0,2% ръст през първото.

Еврото поскъпва леко с 0,1% срещу долара, като към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2286 долара. По-рано днес стана ясно, че потребителското доверие в Германия остава стабилно през юни въпреки планираните от правителството съкращения на държавните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още