IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Текущата сметка на еврозоната неочаквано излезе на дефицит

Причината за това се крие главно в увеличението на изходящите текущи трансфери от 16-те страни, използващи еврото

13:42 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Текущата сметка на еврозоната неочаквано излезе на дефицит

Текущата сметка на еврозоната неочаквано излезе на дефицит от 5,1 млрд. евро през април в сравнение с положително салдо от 1,5 млрд. евро през март. Причината за това се крие главно в увеличението на изходящите текущи трансфери от 16-те страни, използващи еврото, както и в свиването на износа им.

Данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) изненадаха икономистите, които очакваха излишък по текущата сметка на еврозоната, който да се свие леко от мартенските си нива до 1,1 млрд. евро през април.

Стойността на износа на държавите от еврозоната се е понижила от 126,5 млрд. евро през март до 124,5 млрд. евро през април, което е първия спад от август миналата година, съгласно сезонно коригираните данни на ЕЦБ.

Износът на еврозоната се възстановяваше постепенно през последните 15 месеца до март от големия си спад в началото на 2008 г. Вносът в същото време остава почти непроменен на ниво от 123,3 млрд. евро.

Сезонно коригираният търговски излишък на валутния блок се свива до 1,3 млрд. евро спрямо 3,4 млрд. евро преди година. Значително по-голям е дефицитът по сметката „Текущи финансови трансфери“, който се увеличава до 7,3 млрд. евро през април спрямо 5,5 млрд. евро дефицит за март.

Това се дължи отчасти на отлива на капитали от европейските финансови пазари, причинен от кризата с големия държавен дълг на Гърция, Испания, Португалия и Ирландия.

В рамките на последните 12 месеца дефицитът по текущата сметка на еврозоната възлиза на 32,3 млрд. евро, което се равнява на 0,4% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Преди година неговият размер е бил значително по-голям – 153,8 млрд. евро.

Данните за платежния баланс на еврозоната са добър ориентир за търсенето на нейната валута, като при увеличение на излишъка по текущата сметка може да се очаква, че чуждестранните икономически агенти ще купуват повече от местната валута, за да изпълнят ангажиментите си по сделките в страната.

Еврото поевтинява с 0,3% срещу долара днес въпреки добрите данни за бизнес климата в Германия през юни. Към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2275 долара, като от началото на тази година еврото е изгубило близо 14% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още