IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с най-голяма седмична преднина за последната година

Курсът на единната валута срещу долара се покачи до триседмичен връх, като прескочи 1,24 долара за евро

10:01 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с най-голяма седмична преднина за последната година

Курсът на еврото срещу долара премина 1,24 долара за евро днес и се покачи до най-високото си ниво за последните три седмици, след като притесненията за състоянието на европейската икономика утихнаха.

Единната европейска валута напредва срещу долара по време на четири от петте сесии тази седмица и се повишава с 0,1% срещу долара днес. Тя е поскъпнала с 2,5% от миналия петък, което е рекорден седмичен ръст от 22 май 2009 г. насам, предаде Bloomberg.

По време на днешната валутна сесия курсът на еврото стигна 1,2414 долара спрямо 1,2389 вчера, а това е най-високото му ниво от 28 май. Към 9:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2392 долара.

Успешният аукцион на испански държавни ценни книжа (ДЦК) вчера повиши оптимизма на финансовите пазари, че задлъжнелите страни от еврозоната ще успеят да си набавят нужните им средства, с които да финансират големите си бюджетни дефицити. Испания успя да продаде 10-годишни облигации за 3 млрд. евро при средна доходност от 4,864%, което бе по-малко от изискуемата от инвеститорите 5,04% лихва преди аукциона на ДЦК.

Общата парична единица на 16-те държави от еврозоната е поскъпнала срещу 13 от 16-те най-търгувани валути през тази седмица. За възвръщането на доверието към нея помогна и новината, че централната банка на Испания ще оповести публично индивидуалните резултати от стрес теста, на който ще бъдат подложени търговските банки в страната.

Лидерите на страните от Европейския съюз на свой ред решиха по време на вчерашната си среща да разкрият финансовото състояние на банките в ЕС, за да може да се възстанови доверието между банките и към финансовата система като цяло.

Подобряващите се икономически нагласи на инвеститорите понижиха не само курса на долара, но и този на йената. В същото време валутите на развиващите се азиатски икономики поскъпнаха срещу долара, начело с южнокорейският вон, който напредна с 0,8% до 1 204,75 вона за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още