IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания укроти темпото си на ръст

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 3,4% на годишна база през май в сравнение с 3,7% за април

12:26 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания укроти темпото си на ръст

Годишната инфлация във Великобритания забави темпото си на ръст за първи път през последните три месеца през май, след като през април скочи до най-високото си ниво от декември 2008 г. насам.

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 3,4% на годишна база през май в сравнение с 3,7% за април. Икономистите очакваха темпото на ръст на инфлацията да се забави до 3,5% на годишна база.

Годишната инфлация във Великобритания остава над тавана на Английската централна банка от 3% за трети пореден месец, а за шести пореден месец е над целевото инфлационно ниво от 2 на сто.

По-ниските цени на хранителните продукти, алкохолните напитки и тютюневите изделия през май са компенсирали поскъпването на горивата, показаха данните на Националния статистически офис.

В сравнение с нивата си от предишния месец цените на потребителските стоки в страната са нараснали с 0,2% при очакван ръст от 0,4 на сто. Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергийните ресурси, се е повишил с 2,9% на годишна база, след като нарасна с 3,1% през април.

В края на миналата седмица стана ясно, че очакванията на потребителите във Великобритания за нивото на инфлацията през следващите 12 месеца са стигнали най-високата си точка за последните близо две години.

Миналата седмица Английската централна банка запази програмата си за изкупуване на ценни книжа за 200 млрд. британски лири без промяна и основният лихвен процент в страната на ниво от 0,5% за 16-ти пореден месец.

Отделни данни на бизнес организацията с нестопанска цел Conference Board показаха, че индексът на водещите индикатори за Великобритания, който предсказва развитието на икономиката през следващите шест месеца, се е повишил с 0,6% на месечна база през април. Това е 13-тото поредно увеличение на икономическия барометър, което е знак за възстановяването на британската икономика от кризата.

Британската лира поевтинява с 0,2% срещу долара след данните за спада на инфлацията и към 12:20 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4709 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още