IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно ниските лихви на Острова остават в сила за 16-ти месец

Английската централна банка се въздържа от затягане на паричната си политика на фона на предстоящите съкращения на държавните разходи

14:25 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно ниските лихви на Острова остават в сила за 16-ти месец

Английската централна банка (АЦБ) запази рекордно ниските лихвени нива в страната за 16-ти пореден месец в очакване на драстичните съкращения на държавните разходи, които британското правителство обеща да направи в началото на тази седмица, за да намали големия бюджетен дефицит на страната.

Основният лихвен процент във Великобритания си остава на ниво от 0,5 на сто, а размерът на програмата за увеличаване на ликвидността в банковата система чрез покупки на ценни книжа също се запазва на 200 млрд. лири.

АЦБ започна да изкупува ценни книжа за 75 млн. лири през март 2009 г., когато и понижи основната си лихва до 0,50 на сто заради тежките последици от финансовата криза върху световната икономика. През следващите осем месеца централната банка постепенно увеличаваше размера на програмата за изкупуване на ценни книжа, който стигна 200 млрд. лири през ноември миналата година.

В началото на тази седмица министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че правителството на страната подготвя най-големите съкращения на публичните разходи за последните 30 години. Те ще бъдат заложени в новия бюджет за текущата фискална година, който ще е готов на 22 юни.

Инфлацията във Великобритания възлезе на 3,7% на годишна база през април, което е над заложения от АЦБ таван от 3%. Въпреки това финансовите пазари не очакват увеличение на основния лихвен процент в страната преди третото тримесечие на тази година.

Британската икономика нарасна с 0,3% през първото тримесечие на тази година, след като отчете ръст в размер на 0,4 на сто за предходното тримесечие.

Британската лира е поскъпнала със 7% спрямо еврото през тази година, но е поевтиняла с 10% срещу долара. Към 14: 20 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4615 долара, като от началото на днешната валутна сесия лирата поскъпва с 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още