IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското кредитиране в САЩ с анемичен ръст през април

Просрочените потребителски заеми са на най-ниското си ниво от ноември 2008 г.

10:05 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското кредитиране в САЩ с анемичен ръст през април

Потребителското кредитиране в САЩ се увеличи леко през април, като отчете първото си повишение за последните три месеца, предаде Bloomberg.

Сумата на натрупаните потребителите кредити се увеличава с 1 млрд. долара през април, след като се сви с 5,4 млрд. долара през март. Пазарните очаквания бяха за понижение от 1 млрд. долара.

Това показва, че банковото кредитиране в страната все още не се е възстановило, а домакинствата остават предпазливи при кандидатстването за нови заеми.

Данните са добър ориентир за нагласите на потребителите за икономиката, чиито разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на страната. Кризата с ипотечния дълг в САЩ от 2007, която се премести в сегмента на държавните дългове заради Гърция през тази година, може да намали заемите и да охлади потреблението през следващите месеци заради нестабилността на финансовите пазари.

Освен това несигурността на пазара на труда и все още високата безработица в САЩ може да доведат до ръст в спестяванията за сметка на кредитирането. В края на миналата седмица стана ясно, че частният сектор в американската икономика е създал само 20 хил. нови работни места през април, а останалите 411 хил. са временни позиции, разкрити от правителството заради преброяването на населението през тази година.

Позитивната нотка в данните на Федералния резерв показа, че просрочените потребителски заеми са на най-ниското си ниво от ноември 2008 г. Месечните вноски по кредитни карти, които закъсняват с 30 дни или повече, се намалели с 5,5% на месечна база.

Потребителските разходи на американците се увеличиха с 3,5% на приравнена към годишна основа база през първото тримесечие на тази година.

Щатският долар поевтинява с 0,4% срещу еврото днес и към 9:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,1975 долара за евро. От началото на тази година доларът е поскъпнал със 17% срещу еврото и с 12% срещу британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още