IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото остава по-силно от марката въпреки голямата му обезценка

Курсът на еврото падна под 1,20 долара за първи път от март 2006 г., но все пак е над средната си стойност за последните близо 11 години

12:54 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото остава по-силно от марката въпреки голямата му обезценка

Еврото е поевтиняло с 21% от най-високата си точка срещу долара през миналата година, като курсът му падна под 1,20 долара за първи път от март 2006 г. в края на миналата седмица. Въпреки това еврото остава по-силно от своя предшественик – немската марка, а курсът му в момента все още е над средните нива за последните десет години, отбелязва Bloomberg.

Еврото поевтиня с 2,5% срещу долара през миналата седмица, което е осми спад за последните девет седмици. То продължава да отстъпва и по време на днешната валутна сесия, но все пак курсът му срещу долара остава над средното си ниво от 1,1842 долара за евро от създаването на единната валута преди повече от десет години.

В края на първия ден от въвеждането му – 4 януари 1999 г., едно евро се разменя срещу 1,1837 долара.

Освен това средната стойност на съставния индекс на Bloomberg от валутите, които са се влели в еврото, възлиза на 1,1945 долара за периода от 1988 г. до края на миналата седмица. Тогава пазарът на валути в Европа е доминиран главно от немската марка, което показва, че еврото остава по-силно от основния си предшественик.

Бившият председател на Федералния резерв Пол Волкър прогнозира през май, че задълбочаването на дълговата криза в Европа може да доведе до разпад на валутния блок, но президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви малко след това, че еврото успява да съхрани стойността си по "забележителен начин" при сегашните трудни обстоятелства. Освен това поевтиняването на еврото е добро за еврозоната, защото насърчава износа на европейските страни.

Еврото е поевтиняло със 17% срещу долара, 7% срещу лирата и 6% срещу швейцарския франк през тази година. Въпреки това претегленият с обемите на търговията индекс на Deutsche Bank показва, че еврото е все още с 2 процента по-високо от средните си стойности от 2001 г. насам.

Това обаче не предотврати спекулации, че еврозоната е заплашена от разпад, след като нейните лидери обявиха план за предотвратяване на фалит на страна от блока в размер на 750 млрд. евро.

Единната валута пострада още повече от недоверието на инвеститорите, след като рейтинговата агенция Fitch намали инвестиционния рейтинг на Испания, а унгарското правителство обяви, че икономиката на страната се намира в „много тежко състояние“, което не изключва възможността тя да спре да изплаща своя държавен дълг.

Икономистите на Goldman Sachs обаче гледат позитивно на падащия курс на еврото, като прогнозират, че поевтиняването му ще увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната с 1 процентен пункт през следващата година, което ще компенсира до голяма степен спада в правителствените разходи.

БВП на еврозоната нарасна с 0,2% през първото тримесечие спрямо спад от 2,5% в рамките на миналата година. Износът на еврозоната се увеличи с 2,5% спрямо последните три месеца на 2010 г., подкрепен не само от нарасналото търсене в световен мащаб, но и от поевтиняването на еврото.

Според Нуриел Рубини постепенната обезценка на еврото до равенство с долара може да спаси единната валута, като подкрепи конкурентоспособността на страни като Гърция, Италия и Испания.

Единната валута поевтиня до 1,1877 долара днес, което е най-ниския курс от март 2006 г. насам. В петък тя поевтиня с 1,6% срещу долара заради притеснения, че случващото се в Унгария е знак, че кризата с държавните дългове в Европа продължава да се разпространява.

Данните на Банката за международни разплащания обаче сочат, че вложенията на чужди банки в унгарски дълг са много по-малки като размер в сравнение с експозициите им към Гърция, Португалия и Испания. Това означава, че Унгария е много по-малко опасна за международната банкова система от тези страни.

Засега финансовите анализатори не очакват намеса от страна на ЕЦБ на валутните пазари във връзка с обезценката на еврото. Последната такава намеса е била през септември 2000 г., когато ЕЦБ, заедно с централните банки на САЩ, Япония, Великобритания и Канада, купува евро, за да подкрепи падащия му курс срещу долара.

Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,1948 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още