IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заетостта в Канада се увеличава за пети пореден месец

Канадската икономика е разкрила близо 25 хил. работни места през май след рекордния ръст на заетостта през април

15:20 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта в Канада се увеличава за пети пореден месец

Канадската икономика е създала повече от очакваното нови работни места през май, като увеличението се оказа петото поред. За това допринасят най-много транспортният и здравният сектор, където са били разкрити най-много работни позиции през изминалия месец.

Заетостта се е увеличила с 24 700 през май, след като през април нарасна с рекордните 108 700 работни места. Данните на Канадската статистическа служба показаха още, че нивото на безработица остава на ниво от 8,1% за втори пореден месец, защото повече хора са се вляли в работната сила на страната.

Икономистите очакваха по-малко увеличение на заетостта от 16 800 души и безработица от 8,1%.

Средното почасово заплащане на свой ред отчита ръст от 2,4% на годишна база през май в сравнение с 2% през април.

Брутният вътрешен продукт на Канада се увеличи с 6,1% на приравнена на година основа база в рамките на първото тримесечие, което се оказа рекорден ръст за последните десет години.

Канадската централна банка вдигна от 0,25% на 0,50% основния лихвен процент в страната през тази седмица в отговор на подобряващото се състояние на икономиката.

Към 15:20 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0442 канадски, като от началото на днешната валутна сесия американската валута напредва с 0,4% в очакване на данните за заетостта в САЩ през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още