IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ може да пострада от експозициите си при влошаване на дълговата криза

Състоянието на европейските финанси и политика може да се окаже по-рисково, отколкото изглежда

11:32 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ може да пострада от експозициите си при влошаване на дълговата криза

Европейската централна банка (ЕЦБ), която доскоро бе образец за строга парична политика, има капитал и резерви за общо 77,3 млрд. евро.

Благодарение на събитията в Гърция обаче сега ЕЦБ подкрепя кредитирането на гръцките банки в размер на 88,4 млрд. евро, или поне такава е била стойността в края на април. По какъв начин тя се e изменила през последния месец засега не е ясно, пише The Telegraph.

Според Саймън Уорд, който е главен икономист в инвестиционната компания Henderson Global Investors, само в рамките на април активите на гръцките банки са нараснали със 17,8 млрд. евро.

Освен тази експозиция към гръцките банки, ЕЦБ има още допълнително 25 млрд. евро вложения в гръцки държавни ценни книжа (ДЦК).

Това означава, че общата гръцка експозиция на ЕЦБ е по-голяма от нейния собствен капитал и резерви, а това загатва, че при усложняване на кризата с големия държавен дълг на страната ЕЦБ ще пострада от експозициите си към нея.

От базираната във Франкфурт централна банка уверяват, че са приели гръцките ДЦК като обезпечение по отпуснатите гаранции срещу подходяща отстъпка в цената на държавните облигации, която отговаря на риска от фалит на съответната банка.

Това, което не става ясно обаче, е какъв е размерът на тази отстъпка и дали тя е разумна, имайки предвид трудните политически отношения между Гърция и страните от Европейския съюз (ЕС).

Ето защо ЕЦБ може би ще трябва да отпуска тепърва повече капитал в подкрепа на кредитните операции на нестабилната финансова система в Европа. И в случай че банките в Италия, Португалия и Испания изпаднат в трудно положение, подобно на тези в Гърция, тогава ситуацията ще се промени коренно и може да се наложи спасяване на цялата банкова система в еврозоната.

Това показва колко важно е ЕЦБ, заедно със страните от ЕС, да възстановят колкото се може по-скоро доверието във финансовите институции и в еврото. Единната европейска валута е поевтиняла с над 15% срещу долара от началото на тази година и с 6% срещу британската лира заради опасения, че еврозоната може да се разпадне поради липса на икономическо и политическо единство между страните.

Към 11:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2119 долара, като от началото на валутната сесия днес еврото поскъпва с 0,2 на сто. В рамките на изминалата седмица единната валута е загубила 0,6%, което е осмата й загуба за последните девет седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още