IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Австралия с рекорден скок за последните 30 години

Страната отчете първия си търговския излишък за последните 12 месеца през април заради големия износ за Китай

10:54 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Австралия с рекорден скок за последните 30 години

Износът на стоки и услуги от Австралия се е увеличил с рекордно за последните близо три десетилетия темпо, което донесе на страната първия търговски излишък за последните 12 месеца. 

Износът на австралийска желязна руда и въглища в Китай допринася най-много за положителното салдо, предаде Bloomberg.

През април страната е изнесла стоки и услуги (без селскостопански продукти) за 14,8 млрд. австралийски долара, което е с 18,4% повече в сравнение с март. Увеличението е най-голямото от 1982 г. Излишъкът по търговския й баланс възлиза на 134 млн. австралийски долара в сравнение с дефицит от 2,04 млрд. австралийски долара през март.

Наличието на големи залежи изкопаеми горива, както и географската близост на Австралия с динамично развиващите се икономики в Азия, ще подкрепи икономическия й растеж през тази година. Неговото темпо може да се удвои през следващите две години, според Австралийската централна банка, а износът и инвестициите в добивния сектор ще продължават да бъдат главни двигатели на икономическия растеж.

Износът на стоки и услуги като цяло също отчита силен ръст от 11% на месечна база. Този на метална руда нараства с 25%, а износът на въглища – с 40 на сто. Вносът в същото време остава на нивото си от предишния месец.

Правителството на Австралия реши да увеличи от следващата година на 40% данъка върху печалбата на добивните компании, за да се възползва от бума в минния сектор. Това обаче накара някои компании да отложат заплануваните си инвестиции в страната. В това число влезе Xstrata Plc, която е най-големият износител на въглища за топлоелектрически централи в света. Тя реши да спре своята инвестиция в минни проекти в размер на 586 млн. австралийски долара заради предложения данък.

Австралийската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент през тази седмица в отговор на сътресенията на международните финансови пазари през последния месец. Икономиката на страната отчете ръст от 0,5% през първото тримесечие благодарение на потребителските разходи и правителствените стимули.

Към 10:35 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8480 щатски, като валутата на Австралия поскъпва с 0,7% срещу американския си съименник. От началото на тази година курсът на двойката AUD/USD се е понижил с близо 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още