IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новозеландският долар е любимата валута на спекулантите

Лихвата в Нова Зеландия може да се увеличи най-много сред напредналите икономики през следващата година заради икономическия растеж на страната

10:29 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новозеландският долар е любимата валута на спекулантите

Валутата на Нова Зеландия е станала любима на спекулантите на валутните пазари въпреки опитите на централната й банка да отслаби новозеландския долар. По данни на Bloomberg среднодневният оборот на сделките с новозеландски долари се равнява на 43% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 131 млрд. щатски долара.

Това е най-високото съотношение сред всички 16 най-търгувани валути, като след новозеландския долар се нарежда швейцарският франк.

Според финансови анализатори силното търсене на новозеландски стоки в Китай ще ускори икономиката на страната и ще накара централната банка да повиши основната лихва от нейното рекордно ниско ниво.

Опциите и фючърсите върху новозеландската валута показват, че пазарните участници очакват поне 1,5 процентни пункта увеличение на основния лихвен процент през следващите 12 месеца, който е на ниво от 2,5% в момента.

Прогнозираното повишение в основната лихва в тихоокеанската страна е с поне 0,5 процентни пункта по-голямо от това за останалите напреднали икономики от групата на Г-10.

Новозеландският долар е поскъпнал с 40% срещу щатския от миналогодишното си дъно през март, както и с 42% срещу еврото и с 31% срещу йената.

В своя последен икономически доклад от май централната банка на Нова Зеландия съобщи, че е нужна плавна обезценка на местната валута за да има предпоставки за устойчиво икономическо възстановяване и увеличаване на приходите от износ.

Нова Зеландия отчете първия си месечен търговски излишък от 2002 г. насам през април. Износът за Китай се е повишил с цели 40% на годишна база, което е много повече в сравнение с Австралия, Япония, Германия и САЩ. Износът е източник на около 30% от БВП на страната, а Китай е вторият по големина пазар за новозеландските стоки, след Австралия.

Следващата среща на ръководството на Новозеландската централна банка ще се състои на 10 юни, като според пазарните участници вероятността за увеличение на лихвата с 0,25 процентни пункта е 78%. До края на тази година според тях новозеландският долар ще поскъпне до 0,72 щатски долара в сравнение с 0,6855 към 9:55 ч. българско време днес.

Според правителството на Нова Зеландия икономиката на страната ще нарасне с 3,2% през фискалната година, която ще приключи на 31 март 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още