IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дълговата криза влоши потребителските нагласи в Германия

Индексът на потребителското доверие на GFK се понижи повече от очакваното до 3,5 пункта през май

11:02 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза влоши потребителските нагласи в Германия

Кризата с държавния дълг на някои от страните в еврозоната и притесненията за стабилността на еврото влошиха повече от очакваното нагласите на немските потребители за икономиката. 

Техните виждания за текущата икономическа среда и бъдещите им доходи вече не са така оптимистични, както през април, като домакинствата смятат, че възстановяването на немската икономика е застрашено от дълговата криза в Европа и от опасността от поява на по-висока инфлация.

Това снижава и склонността на потребителите да пазаруват, която е важна предпоставка за устойчивото възстановяване на най-голямата икономика в Европа. Последните данни за брутния вътрешен продукт на Германия показаха, че страната остава твърде зависима от своя износ, а това е една от причините да се натрупат вредни дисбаланси в икономиката на еврозоната.

През първото тримесечие на тази година БВП на Германия се увеличи с 0,2% на тримесечна база, главно заради износа, който компенсира намаляването на разходите за потребление на домакинствата, както и свиването на разходите в строителния сектор.

Именно занижените потребителски разходи и капиталови инвестиции на фирмите станаха причина за 4,8-процентния спад на немския БВП в рамките на 2009 г., който е рекорден в следвоенния период.

Индексът на потребителското доверие на пазарния институт GFK отразява именно намаляващото доверие на потребителите в Германия в икономиката. Той се е понижил повече от очакваното до 3,5 пункта през май в сравнение с 3,7 пункта през април. Пазарните анализатори очакваха показателят да отчете спад от първоначално обявените за април 3,8 пункта до 3,7 пункта през май.

През септември 2009 г. барометърът на потребителските нагласи в Германия стигна 4,3 пункта, но след това домакинствата се разколебаха в своите очаквания за икономиката, а индексът започна да пада.

Той се изчислява на базата на проучване на института GFK, което се провежда всеки месец сред 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия и е сред най-добрите ориентири за техните потребителски разходи в бъдеще.

Еврото поевтинява за трети пореден ден срещу долара днес и губи 0,5% след данните за понижението на потребителското доверие в Германия.

Към 10:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2281 долара, което е с близо 20% под курса от 1,5139 долара за евро в края на ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още