IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство намалява разходите си с 6 млрд. лири

Заплануваните съкращения на бюджетния недостиг могат да доведат до закриването на около 300 хил. работни места в публичния сектор

09:51 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британското правителство намалява разходите си с 6 млрд. лири

Новото британско правителство, начело с премиера Дейвид Камерън, предприе първите си важни стъпки за намаляване на огромния бюджетен дефицит на страната само две седмици след встъпването си във власт, предаде Bloomberg. За тази цел разходите на държавата ще бъдат съкратени с 6 млрд. лири в рамките на тази година.

Финансовият министър на страната Джордж Озборн заяви, че ако сега не бъдат предприети мерки за овладяване на държавния дълг, стабилността на британската икономика се поставя в „смъртна“ опасност.

По този начин той се надява да се избегне планираното увеличение на данъка върху доходите, както и да демонстрира на инвеститорите, че новото правителство е твърдо решено да намали бюджетния дефицит на страната.

Той се разрасна до 11,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) за фискалната година, която завърши на 31 март, а това е най-високото му ниво в следвоенния период. В края на 2009 г. задлъжнялостта в публичния сектор на страната стигна най-високото си ниво в исторически план.

Заплануваните съкращения на недостига в бюджета могат да доведат до закриването на около 300 хил. работни места в публичния сектор на Великобритания.

Британската лира поевтинява срещу долара през последните четири седмици и е изгубила близо 12% от началото на тази година заради опасения, че новото правителство няма да успее да се справи с лошото състояние на публичните финанси на страната.

Прогнози на рейтинговата агенция Standard & Poor’s сочат, че държавният дълг на Великобритания ще се повиши до 77% от БВП на страната за тази фискална година и може да премина 100% до 2014 г.

Към 9:45 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,4342 долара, като от началото на валутната сесия лирата отстъпва с 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още