IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете търгуват два пъти повече от жените на БФБ-София

Моделът на поведение при свръхувереност у нас е сходен с този от проучване в САЩ, показва авторско изследване на Б. Иванчев

15:36 | 12.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гл. ас. д-р Боян Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Гл. ас. д-р Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

Склонността към свръхувереност (Overconfidence Bias) намира проявление като излишно и много често сключване на сделки от инвеститорите. Има съществена разлика и от гледна точка на база пол на инвеститорите, показват международни изследвания. Такива са и изводите на гл. ас. д-р Боян Иванчев, на база данни за търговията на БФБ-София.

При инвестиране на финансовите пазари или при управление на богатство склонността към свръхувереност е силно изявена и пагубна, водеща до изключително лоши резултати и доходност значително под средната статистическа доходност за съответния финансов инструмент, неговия риск и съответен инвестиционен хоризонт, посочва Иванчев. 

Изследването в САЩ

Научно изследване (Barber, Odean, 2001), което използва данни за 35 000 домакинства в САЩ в периода февруари 1991 - януари 1997 г., които инвестират в обикновени акции, показва че мъжете търгуват 45% повече от жените и че транзакционните разходи при мъжете средно намаляват нетните резултати от дохода на инвестиционните им портфейли с 2,65% а при жените - с 1,72%.

Изследването изолира и действията на мъже, които са ергени и резултатът показва, че тогава мъжете търгуват с 67% повече от жените и нетният им резултат, като доходност от търговията, намалява с цели 3,5% на годишна база. Данните се интерпретират така, че при мъжете честотата на търговията се намалява под влияние на семейното съжителство с лица от женски пол.

Изследването в България

След обработка на база данни за честотата на търговия по полов признак на БФБ и извършвана чрез електронни търговски платформи за периода от средата на 2006 г. до средата на 2012 г., може да се направи извод, че същността на данните и модела на поведение при свръхувереност, са сходни с тези от проучването в САЩ.

Извършените сделки на БФБ чрез платформи за електронна търговия за периода 2006-2012 г. показват, че общо клиентите на инвестиционния посредник са извършили 402 885 сделки за покупко-продажба и са подали 1 376 221 поръчки за покупко-продажба.

Половите разлики в честотата на сделките и склонността към свръхувереност се потвърждават и в България но с по-силна амплитуда – мъжете търгуват два пъти повече от жените и подават два пъти и половина повече поръчки от тях, показва проучването на Боян Иванчев.

Средно за целия период всеки мъж е извършил по 351 сделки и е подал по 1221 поръчки, а жените имат средно по 172 сделки и по 496 подадени поръчки. Средногодишно мъжете са търгували 58 пъти, а жените - 29 пъти. Твърде вероятно е тези полови разлики в България да са резултат на все още недостатъчно зрелия пазар на ценни книжа и съответно модела за лично управление на средствата да показва по-силно изявена свръхувереност поради "изключителността" на хората занимаващи се самостоятелно с такива операции, пише Иванчев в разработката си.

От друга страна все още традиционното общество в България в областта на половите отношения и равенство е твърде вероятно да снижават частично интензитета на търговските операции при жените поради именно тази обществена и социална изостаналост, която прави жените по-малко изложени към склонността на свръхувереност.

Таблица: Брой операции мъже/жени за периода 2006-2012

Източник: собствени изчисления на база данни, предоставени от ИП Карол.

“Моето изследване изрично обръща внимание на броя подадени поръчки купува/продава и съотношението между подадени/изпълнени поръчки. Това съотношение има допирна точка с прогнозната свръхувереност и склонността към оптимизъм на инвеститорите (optimism bias) и тяхното вярване, че набелязаното ценово ниво купува/продава ще бъде достигнато на борсовия пазар. 

Този конкретен детайл е нов и доразвива актуалните изследвания в икономическата литература в областта на свръхувереността и прекалено честото търгуване в следствие на тази склонност. Резултатите показват, че при мъжете в България средното съотношение между подадени поръчки/изпълнени сделки е 3,5 докато при жените съотношението е 2,9 и те показват по-добра успеваемост от гледна точка на ефективността от подадените поръчки“, казва Иванчев.

Таблица: Разбивка по признак купува/продава и брой операции мъже/жени за периода 2006-2012


Източник: собствени изчисления на база данни, предоставени от ИП Карол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kostas19
преди 11 години
Има доста извесни жени трейдърки в днешно време.. Линда Рашкин един пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
наука
преди 11 години
Аз жена трейдърка не съм видял нито в България, нито съм чул да има в чужбина. Последната и единствена е била тази дето е живяла по времето на Рокфелер в годините преди Голямата депресия, дето е била голяма скръндза и е просила да чете вестника, миришела е на непрано, защото се е скръндзила да се пере и е яла само бисквити, продавани на чували в края на града.Къде видяхте жени трейдърки г-н Иванчев. Това са жените на мъжете си, действайки като подставени лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още