IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще подаваме данъчни декларации през 2010 г.?

Отстъпка от данъка от 5% се ползва до 10 февруари, в декларациите ще се попълват и заеми от лица за над 10 000 лв., когато не са върнати изцяло

17:19 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как ще подаваме данъчни декларации през 2010 г.?

Подаването на данъчните декларации за доходи на физическите лица, както и през миналата година, се извършва в периода от началото на годината до 30 април в офисите на Националната агенция за приходите (НАП). Декларациите може да се подадат и по пощата, а образец за попълване да се изтегли чрез интернет. Самата декларация се състои от основна част и приложения, като приложенията се попълват (или не) в зависимост от вида доходи на лицата.

Изплащането на данъците се извършва в същия срок. Гражданите, които подадат декларации и платят съответните данъци до 10 февруари ще ползват, както и миналата година, 5% отстъпка от размера на данъка. Подалите декларации по интернет чрез електронен подпис ще имат отстъпка от 5% от размера на данъка до 30 април (ползва се само един вид отстъпка).

Плащането на данъците и осигурителните вноски се извършва по банков път, с пощенски запис за плащане към държавния бюджет или по интернет. При плащането на данък върху доходите на физическо лице в банкови гишета в офисите на НАП не се заплаща такса за банково обслужване.

Тази година, за разликата от миналата, в данъчните декларации ще се попълват и получени и (или) предоставени заеми от и на физически лица, когато техният общ размер надхвърля 10 хил. лв. и към 31 декември 2009 г. част от тях са непогасени.

Когато дадено физическо лице отговаря на условията за деклариране на заеми от други лица, то трябва да попълни и подаде данъчна декларация, дори да няма никакви други видове доходи за деклариране.

Данъчни облекчения могат да ползват физически лица с намалена с 50% и над 50% трудоспособност, като облекчението дава възможност да се намали годишната данъчна основа с до 7920 лв.

С 5% могат да намалят своята облагаема данъчна основа лица, направили дарения в полза на здравни и социални заведения, на бюджетни предприятия и др. Данъчната основа се намалява с 15% при дарения за културата, а с 50% - при дарения в полза на „Фонд за лечение на деца“. Общият размер на данъчното облекчение обаче не може да надвишава 65% от общата сума на годишната данъчна основа.

Данъчни облекчения ще могат да ползват и семейства, взели ипотечни кредити. За целта задължителни условия са ипотекираното жилище да е единствено за семейството и поне единият от съпрузите към момента на сключване на ипотечния кредит да не е навършил 35 години. Например, ако член на семейство е взел ипотечен кредит от 60 хил. лв. за срок от 20 години при годишна лихва от 8%, през първата година лихвените плащания са 4750 лв. Ако приемем, че получилият ипотечен заем е с месечни доходи от 1000 лв. и през годината внесеният данък върху тях е 1044 лв., то НАП ще възстанови на лицето 475 лв. За да се получи тази отстъпка, трябва да бъде попълнена данъчна декларация, дори лицето да няма други доходи освен по трудови правоотношения.

Трябва да се има предвид, че минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари става 420 лв. при 260 лв. миналата година. Вдига се и минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите - от 65 лв. на 240 лв. За посочените групи лица месечната здравноосигурителна вноска, която трябва да внасят, става минимум 16,8 лв. при 10,4 лв. за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още